Belgrade Saxperience drugi međunarodni festival saksofona

MUZIKA  
Belgrade Saxperience drugi međunarodni festival saksofona

U sali Beogradske filharmonije u četvrtak 24. septembra svečano je otvoren Drugi međunarodni festival saksofona, Belgrade SAXperience delima mladih srpskih kompozitora Aleksandra Sedlara i Ivana Brkljačića, (Sedlarov Koncert za alt saksofon i orkestar – Savčo i Sax and Sex, šest kratkih komada za klavir i saksofon kompozitora Brkljačića) koja su nastala po porudžbini, specijalno za ovu priliku.
Potom je na scenu izašao saksofonista, ujedno direktor i osnivač Festivala Milan Savić koji se u pratnji Velikog kamernog orkestra, na čelu sa Tijanom Milošević, predstavio publici.

Festival koji pretenduje da postane neodvojiv deo beogradske muzičke jeseni, osim promocije ovog instrumenta, za cilj ima povezivanje izvođača, kompozitora i muzičara, koji će imati priliku da ostave kontakte i međusobno razmene iskustva.

„Osim promocije klasičnog saksofona, koji nije dovoljno zastupljen na domaćoj muzičkoj sceni, sigurni smo da će i drugo izdanje festivala biti prilika za okupljanje saksofonista, kompozitora i muzičara, koji će moći da razmene iskustva i ostvare kontakte sa istaknutim saksofonistima iz regiona i sveta“ – izjavio je Milan Savić, direktor festivala.

Za četiri dana trajanja Festivala održano je sedam koncerata, na kojima su prikazane različite mogućnosti saksofona, u Kulturnom centru Beograda, sali Beogradske filharmonije, Pozorištu na Terazijama, Domu omladine Beograda, Kolarčevoj zadužbini i Klubu književnika. Po završetku svakog koncerta u restoranu Kluba Književnika je bilo druženje i neformalni program.

Na drugom po redu festivalu saksofona, publici su se predstaviti eminentni saksofonisti, zastupnici različitih muzičkih žanrova – od klasike do džeza. Među njima su solisti Hajnc fon Herman, Žan-Deni Miša, Milan Savić i Frančesko Santući, ansambli Five Sax, Quattro Tremperamenti, Beogradski kvartet saksofona i Kvartet Luke Ignjatovića, kao i Big Bend RTS-a i Veliki kamerni orkestar, koji predvodi Tijana Milošević.

U subotu, u Velikoj sali Doma omladine Beograda nastupio je kvartet Luke Ignnjatovića, koji je  izvodio autorske kompozicije pijaniste Save Miletića i saksofoniste Luke Ignjatovića, a to je bila uvertira u nastup istaknutog džez saksofoniste Hajnca fon Hermana iz Austrije uz pratnju Big Benda RTS-a .

Hajnc fon Herman reođen u Beču, 1936. godine u detinjstvu je učio klasičnu violinu, a sa 17 godina počeo je da se interesuje za džez, a 1958. godine osvojio je prvu nagradu na omladinskom takmičenju Friedrich Gulda kao najbolji mladi džez saksofonista. Sarađivao je sa Duškom Gojkovićem na projektu internacionalnog all starr Big benda 2004. godine koji je održan u čast proslave 200. godine moderne srpske države kada je fon Hermana prvi put upoznala beogradska publika.

Big Bend RTS je osnovan 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar (Big Bend). Na Džez festivalu u Žuan Le Penu (Juan-les-Pins) 1960. godine naš ansambl je osvojio prvu nagradu. Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svetskim festivalima (Tel Aviv, Montre, Marsej, Solun, Minhen), na nekoliko UNICEF koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva) i uvek sa izuzetnim uspehom i vrlo pohvalnim kritikama, a danas Big Bendom RTS-a diriguje Ivan Ilić.

Do trećeg međunarodnog festivala saksofona, uživajte u zvucima ovog instrumenta.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login