60. međunarodni beogradski sajam knjiga od 25. oktobra do 1. novembra

DOGAĐAJI, KNJIŽEVNOST  
60. međunarodni beogradski sajam knjiga od 25. oktobra do 1. novembra

SJAJNA VEST ZA LJUBITELJE DOBRE KNJIGE!

60. Međunarodni beogradski Sajam knjiga, ove godine pod sloganom: „Šta bi bilo da nije bilo“ održaće se od 25. oktobra do 1. novembra. I ove godine sajam privlači veliku pažnju izlagača, pa je sigurno da će više od 450 izlagača iz Srbije i inostranstva prikazati svoju produkciju na 29.968 kvadratnih metara izložbenog prostora u halama 1, 1A, 2A, 2C i 4 beogradskog sajma.

Kao svake godine, Beogradski sajam knjiga je zadržao osnovni izlagački koncept: predstavljanje savremene svetske i domaće izdavačke produkcije, pisaca, pokretanje aktuelnih književnih i društvenih pitanja. Novina na Sajmu je akcija Skupštine grada Beograda „Negujmo srpski jezik“, gde će svakoga dana biti organizovan kviz za posetioce sajma.

Počasni gost je Ruska Federacija, koja će na svom štandu, na počasnom mestu u hali 2A, predstaviti svoje bogato kulturno i književno nasleđe i izdavačku produkciju. Gosti Beograda biće ruski pisci: Pavel Basinski, Sergej Beljakov, Boris Jevsejev, Eduard Verkin, Viktor Jerofejev, Sergej Lukjanjenko
Tu su i izlagači iz: Francuske, BiH, Irana, Crne Gore, Republike Srpske, Japana, Belorusije, Hrvatske, Velike Britanije, Španije, Nemačke, Italije, Kine, Brazila, Angole, Indije i po prvi put iz Rumunije i Azerbejdžana. Po ustaljenom običaju, objedinjen nastup na Beogradskom sajmu knjiga imaće kulturni centri zemalja Evropske UnijeEUNIK (European Union National Institutes for Culture), a to su Nemačka, Italija, Francuska, Velike Britanija i Španija.

Takođe na  Sajmu knjiga biće obeleženi veliki jubileji: 60. godina Beogradskog sajma knjiga, 80. godina od rođenja Danila Kiša, sto godina od rođenja Branka Ćopića, 120-godišnjica Milana Kašanina, 140-godišnjica Branislava Petronijevića, 1200-godišnjica Metodija Solunskog, slovenskog prosvetitelja.
Program je izuzetno bogat sa organizovanim tribinama: posvećene Branku Ćopiću, „jeretiku golubijeg srca“, rusko-srpskim književnim vezama, aktuelnoj jezičkoj politici i novom ciklusu akcije „Negujmo srpski jezik“, Andrićevim romanima iz rata, problemu književnosti i subverzivnosti, marginalizovanom izdavaštvu poezije, godišnjicama Don Kihota i Čaplinove pojave, istoriji i savremenosti srpskog stripa …

A za naše najmlađe: serija dečjih programa, koje je koncipirala književnica Gordana Maletić, nosi naslov „Ispod Brankovih krila“ i takođe je u znaku Branka Ćopića, ali i naših vodećih pisaca za decu i mlade. Po prvi put je organizovan Festival stvaralaštva mladih autora na kome će se predstaviti dela iz likovne, muzičke, scenske i filmske umetnosti koja za temu imaju knjigu, a čiji su stvaraoci mlađi od 30 godina.
Biće dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama: izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečja knjiga godine i najlepša knjiga, a prvi put i nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku. Za nagrade konkurišu svi izdavači i učesnici Sajma knjiga. Pored tradicionalnih sajamskih nagrada biće uručena i nagrada „Dositej Obradović“ koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Da napomenemo sve zainteresovane da je Školski dan na sajmu knjiga, četvrtak 29. oktobar 2015. god. Ovaj sajamski dan posvećen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora.
Ponedeljak i utorak, 26. i 27. oktobar 2015, dani su za porodične posete, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju.

Sajamske hale biće otvorene svakog dana od 10 časova do 21 sat.

Vene ulaznica na 60. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ostale su tradicionalne i nepromenjene u odnosu na proteklih šest godina: pojedinačna ulaznica je 250 dinara, ulaznica za grupne posete je 150 dinara, a cena porodične ulaznice je 600 dinara.

NADAMO SE DA ĆETE UŽIVATI NA SAJMU KNJIGA!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login