Obnovljen centralni gradski trg u Šapcu

SPOMENICI, UMETNOST, UREĐENJE GRADOVA  
Obnovljen centralni gradski trg u Šapcu

SJAJNE VESTI IZ ŠAPCA!

Centralni gradski trg u Šapcu koji je decenijama bio zapušten, konačno je dobio svoj pravi izgled kakav imaju svi veliki gradovi i metropole. Mesto koje je doskora bio prostor uređen za javni parking, od sada je mesto sa kojim će se Šapčani ponositi, mesto na koje će rado dolaziti sa porodicom i prijateljima i koga će rado pokazivati turistima.

Do ovoga verovatno još ne bi došlo da Građanska inicijativa koju je pokrenula arhitekta Aleksandra Savatić kroz svoju radionicu „Kultura sećanja“, nije bila toliko uporna i izuzetno važna u ostvarivanju ovog projekta. Pružena je prilika svima koji su zainteresovani da svojim kreativnim idejama pomognu da se nađe najbolje idejno rešenje, kako bi trg dobio izgled kakav zaslužuje ovaj grad.

Sastavljena je radna grupa od najboljih i koja je dobila zadatak da krene u realizaciju ovog projekta. Ekipa koja stoji iza projekta revitalizacije raznolika je, osim gradskih zvaničnika, koji su prepoznali kreativni potencijal, tu su umetnik Igor Marsenić, kreativni direktor Aleksandra Savatić, autorka radionice „Kultura sećanja“ Ksenija Lukić i Bojan Alimpić, arhitekte Javnog urbanističkog preduzeća „Plan“, i brojni dizajneri.

Trebalo je uklopiti budžet od 500.000 evra, da se od 8.500 kvadratnih metara napravi nešto velelepno, da Trg zasija punim sjajem, a pri tom ne praviti greške onda je to pravi podvig. Građevinski radovi su trajali oko dva meseca, parter trga posebno je obojen specijalnim bojama, kolorit se kreće po širokom spektru crvene boje. Ona je i boja krvi i stradanja, pa je na mestu na kojem su jedinice Vermahta u jesen 1941. streljale oko 800 Šapčana postavljeno spomen-obeležje, da naraštaji ne zaborave. Neobično i savremeno, kao što je i celo idejno rešenje.

Sav ugrađeni materijal je najnovija reč tehnologije, parter se radio sa specijalnim proizvodom rađenom na bazi plastičnih smola, čija je garancija na fizička oštećenja i ultravioletno zračenje duga, a i sva druga tehnologija koja je upotrebljena za obnovu trga do sada korišćena samo u velikim evropskim gradovima.

U zavisnosti od toga sa koje strane pristupate trgu nailazite ili na spomenik ili na podnu fontanu, koju pokreću senzori pokreta. Tu su i gradski sat, dečje igralište, neobičan mobilijar. U oči odmah upada činjenica da nema centralnog mesta, nema unapred određenog jezgra samog trga. Rešenje koje je izvedeno minimalističko je, otvoreno, bez linija podela, sa jasnom idejom da svako od posetilaca sam bira svoje težište.

„Kao društvo ne gajimo dovoljno kulturu sećanja. Ne posvećujemo pažnju prošlosti i ljudima koji su činili i stvarali ovaj grad pre nas. Lično me je začudilo koliko građani Šapca danas ne znaju na kojim se mestima nalaze masovne grobnice njihovih sugrađana, od kojih neke ni do sada nisu otkopane. Kao i to do koje mere smo još uvek podeljeni na partizane i četnike. Opet, kada je sve počelo bila sam iznenađena koliko je bilo zainteresovanih i koliko su svi bili ipak voljni da se te podele prevaziđu. Poput katarze. Svedočili su i preživeli, stanovništvo je davalo konkretne ideje, umetnici takođe. Kroz nekoliko krugova ove svojevrsne javne rasprave došlo se do rešenja koje je za svakog bilo zadovoljavajuće. Naša je ideja da se s vremenom dođe do toga da se sva mesta dostojno obeleže“ – priča najzaslužnija Aleksandra Savatić.

Lepo je gledati decu koja s radošću trčkaraju među vodoskocima fontane, mlade kako se zabavljaju, vremešne koji svojom šetnjom vraćaju sećanja, ukratko ovo je postalo mesto gde može da se kreira život.

A, vas ako put nanese u pravcu Šapca, svratite na Trg i uživajte!

ŠABAC JE OVO ZASLUŽIO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login