Nagrade za knjigu „Pseudoton“ Jelene Blanuše

KNJIŽEVNOST  
Nagrade za knjigu „Pseudoton“ Jelene Blanuše

SJAJNE VESTI!

Knjiga „Pseudoton“ autorke Jelene Blanuše nedavno je nagrađena sa dve nagrade „Aladin Lukač“ i Brankova nagrada. Jelenina poezija zadivila je žiri koji je dao i komentar usklađen sa ciklusima koji se navode u „Pseudotonu“.

Jelena Blanuša rođena je 1987. godine u Kikindi. Diplomirani je psiholog i studentkinja doktorskih studija Filozofskog fakulteta u Beogradu. Na manifestaciji „Sremčevi dani“ 2014. godine u Elemiru osvaja drugu nagradu za ciklus pesama na književnom konkursu za satiričnu priču, satiričnu poeziju i aforizam. Zatim, 2014. godine objavljuje svoju pesničku zbirku „Pseudoton“ u izdanju Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa, za koju je dobila 55. Brankovu nagradu (za 2014. godinu) i nagradu „Aladin Lukač“. Živi u Banatskom Novom Selu.

Većina članova žirija se složila da je knjiga autorke Jelene Blanuše najbolje ostvarenje pesnika do 28 godina na području Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

U obrazloženju žirija se navodi:

„Zbirka pesama „Pseudoton“ sadrži četiri ciklusa: Egzistacije, Dijalekcije, Revoluzije i Mortatorijumi. Već same kovanice u nazivima ciklusa odaju autorkinu intenciju ka dualizmu i igrivosti, što dolazi do izražaja i u naslovima pesama: kako nas i priprema u Upozorenju, svojevrsnom „uputstvu“ za čitanje onoga što, prema njenim rečima, nije poezija, većina pesama ima dva naslova, koji pesme uokviruju“.

Veliki pesnički potencijal, Blanuša dokazuje i mnogim autopoetičkim promišljanjima, rasutim na mnogim mestima. Jedna od ključnih pesama ove zbirke, autopoetička i programska svakako, jeste „Hermeneutika ϕ-a“, u kojoj se autorka zalaže za pesničku celinu, a ne fragmentarizaciju analizom  gde se, po njenom viđenju, gubi životnost i smisao poezije: „Priznaj pesmi slobodu, ne guši je mislima/ pusti je da otraje/ rečima ubijaš ćutanje/ koje ostaje posle svake pesme“.

Ovo je Jeleni „prvenac“ i već na samom početku ona pokazuje zrelost u razumevanju poetskog i ako tako nastavi pisati mogla bi da izgradi poetiku retke osećajne prefinjenosti i misaone dubine.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login