Grad Užice obezbedio lokaciju za stalnu izložbu radova kolonije „Zlakusa“

UMETNOST  
Grad Užice obezbedio lokaciju za stalnu izložbu radova kolonije „Zlakusa“

Pre 20 godina akademski slikar-keramičar Sofije Bunardžić, došla je na ideju da svetu predstavi jedinstven način izrade keramičkih predmeta od gline, koji se peku na otvorenoj vatri, onako kako se to u Zlakusi radi poslednjih 400 godina. I tako godina za godinom i evo ovo je već 20. Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“, koja dovodi umetnike iz celog sve u Užice. Na ovogodišnjoj koloniji u domaćinstvu i radionici lončara-grnčara Milana Savića sa tradicionalnim načinom izrade keramike upoznaće se 11 umetnika iz Egipta, SAD, Turske i Srbije.

Prepoznali su tu vrednost i u gradskoj upravi Užica pa su odlučili da naprave lokaciju za stalnu izložbu radova nastalih na koloniji.mOdlučili su da nadzidaju prostor sadašnjeg strelišta kojin trenutno prokišnjava, i tu će se ubuduće biti stalna postavka radova nastalih na koloniji. Dobijena su čvrsta obećanja od Ministarstva kulture da će im dodeliti sredstva iz fonda „Kreativna Evropa“ koji podržava Evropska unija.

„U blizini strelišta nalazi se galerija, Jokanovića kuća i Gradski kulturni centar tako da ćemo dobiti još jedan kulturni sadržaj u ovom delu grada. Kada ćemo ovaj prostor završiti, u ovom trenutku je teško reći. Početkom iduće godine ćemo konkurisati za sredstva“ – naglašava Vidoje Drndarević.

U Zlakusi sačuvana je jedna vredna tradicija izrade keramičkih predmeta za svakodnevnu upotrebu, tako da se danas nekoliko desetina majstora grnčara bavi ovim starim zanatom. Svake godine na Međunarodnu koloniju umetničke keramike dolaze eminentni akademski slikari-keramičari iz Srbije, okruženja i iz sveta, koji starom tehnologijom rada sa glinom, uz nadogradnju modernih materijala, stvaraju keramičke skulpture, unikatne posude i sve to kombinujući keramiku sa metalom bojama i staklom.

U svojoj dugogodišnjoj tradiciji kroz Zlakusu je prošlo preko 320 umetnika čak iz 28 zemalja iz sveta sa svih kontinenata. Tvorac i najzaslužniji, autor projekta i rukovodilac Kolonije akademski slikar-keramičar Sofija Bunardžić je zadovoljna dosada postignutim, i sa ponosom kaže da je sve ovo vredelo uloženog truda. Postignuto je i to da je Užice na kulturološkoj mapi sveta prepoznatljivo po Međunarodnoj koloniji.

Lepo je čuvati tradiciju starih zanata i diviti se predmetima urađenim rukama iskusnih majstora, a vas ako put nanese kroz Užice, svratite.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login