Održani dani meda i cveća u Kovačici

DOGAĐAJI, PROMOCIJA SRBIJE  
Održani dani meda i cveća u Kovačici

SJAJNE VESTI IZ KOVAČICE!

Dvorište mesne zajednice Kovačica, u nedelju 27. septembra, bilo je domaćin 1. Manifestacije dani meda i cveća, kao i tradicionalne 11. Pasuljijade.

Za tu priliku, na postavljenim štandovima, svoje proizvode izložilo je 7 proizvođača meda, 4 izlagača cveća i cvećnih aranžmana, i nekoliko proizvođača rekvizita za baštu. Vremenski uslovi nisu bili naklonjeni ni izlagačima a ni posetiocima ali ih nisu sprečili da posete ove izložbe koje su spojene.

A, jedan od razloga za održavanje ove Manifestacije je jubilej- 90 godina postojanja Opštinskog udruženja pčelara Kovačica i zbog toga su Turistička organizacija opštine Kovačica i Opštinsko udruženje pčelara Kovačice organizovale priredile ovu izložbu.

Manifestaciji se priključila i organizacija za razvoj regiona „Balkan-link“. U okviru radionce koju je organizovala ova Novosadska organizacija, mališani su imali priliku da se oprobaju u oslikavanju stakla. Motivi su im bili simbolični ovoj manifestaciji pčele i cvetići.

Na postavljenim štandovima pčelari su izložili svoje proizvode med, med u saću, proizvode od meda a u ponudi se mogao naći i propolis, polen, razne mešavine ovih produkata ali i medenjaci, medovača i kreme za ruke.

Med je slatka viskozna tečnost koja dolazi iz medonosnih biljaka. Med je najčešće vodeni rastvor glukoze, fruktoze i saharoze. Sadrži aromatične materije, šećer i kiseline. Ima visoku kaloričnu vrednost, sadrži hranjive materije. Prema načinu dobijanja, može biti: vrcani (centrifugiran), med u saću, presovan (gnječeni), topljen itd. Med u saću preporučuju brojni lekari, pčelari, farmaceuti i mnogi drugi. Postoje razne vrste meda koje se dobijaju „pašom“ pčela sa livade, cveča i drveća kao lipa, bagrem i …

Organizatori imaju u planu da ova Manifestacija postane tradicionalna, pa čak da se održava dva puta godišnje u proleće i u jesen.

Uporedo sa ovom Manifestacijom organizovana je i tradicionalna, takmičarska 11. Pasuljijada u organizaciji Mesne zajednice Kovačica i Fudbalskog kluba Slavija iz ovog mesta. Oprobali su se majstori kuvari u spremanju ovog kvalitetnog jela. Svaki učesnik-takmičar pre početka takmičenja, za uloženih 1.500 dinara dobio je kilogram pasulja i 1,5 kilograma mesa dimnjenog ili svežeg po izboru. Degustaciju i ocenjivanje vršili su iskusni majstori-kuvari iz Kovačice: Velja Đorđević, Martin Hrčan i Adam Bargas stari majstori u pripremanju pasulja. Posle ocenjivanja podeljene su i nagrade:
3. mesto osvojila je ekipa „Papričica“
2. mesto je pripalo ekipi „Šarkani“
1. mesto i pobednik ovogodišnje Pasuljijade je, kako i samo ime kaže, ekipa „Penzioneri“ koji verovatno imaju najduži staž u pravljenju pasulja.

Čestitke pobedniku!

Nadamo se da će ova Manifestacija postati tradicionlna i da se vidimo i sledeće godine.

Pogledajte prilog RTV OK:

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login