Ima nade za pristojnost – zabrana mini suknji, štikli, šortseva u Medicinskoj školi u Nišu

MEDICINA, OBRAZOVANJE  
Ima nade za pristojnost – zabrana mini suknji, štikli, šortseva u Medicinskoj školi u Nišu

Medicinska škola u Nišu „Dr Milenko Hadžić“ je najbolje pokazala da škole mogu da imaju vaspitnu a ne samo obrazovnu funkciju. U ovoj školi je od 1. septembra uveden kodeks oblačenja za učenike, profesore ali i za one koji dolaze u posetu školi.

Učenici niške Medicinske škole moraće ispoštovati Pravilnik i odevati se u skladu sa granicama pristojnosti kako on i sam nalaže. U školi je odzvonilo majicama sa tankim bratelama i bez rukava, mini suknjama, helankama ali i jakoj i napadnoj šminki, dugim noktima i visokim štiklama, iscepanim farmericama, bluzama sa dubokim dekolteom, otkrivenim stomakom ili leđima. Dakle, ove i druge obaveze propisane Pravilnikom koji će od ove školske godine važiti i za zaposlene, roditelje đaka i druge posetioce škole „Dr Milenko Hadžić“ zaposleni su jednoglasno podržali na pedagoškom kolegijumu i nastavničkom veću nakon čega je Pravilnik o izgledu i odevanju učenika, zaposlenih i posetilaca Medicinske škole usvojio i Školski odbor.

Direktor Mladenović je pojasnio da je Pravilnik sastavljen u skladu sa poslovima koje će đaci obavljati, a to su medicinske sestre, farmaceutski i fizioterapeutski tehničari, i da treba da se nauče kako da poštuju pacijente i ustanove u kojima će raditi. U školskoj zgradi i na nastavi u Domu zdavlja ili Kliničkom centru đake Medicinske više nije moguće zateći neadekvatno odevenima. U školi je takođe zabranjeno dolaziti u šortsevima, pantalonama sa spuštenim strukom, u providnoj odeći, japankama a zabranjeno je i nošenje kapa, kačketa i kapuljača, ali i odeće sa uvredljivim natpisima ili slikama i navijačkim motivima.
Mišljenja među učenicima su podeljena, nekima su pravila prestroga, neki se i slažu ali bilo kako bilo Pravilnik je stupio na snagu i đaci će morati da poštuju jer prema rečima direktora, oni koji ne ispoštuju Pravilnik neće biti odmah disciplinski kažnjeni. Prvo će uslediti opomena dežurnog nastavnika ili razrednog starešine, a ako se slučaj ponavlja, đak će biti poslat kući da se presvuče.

Medicinska škola je, za sada, jedina škola u gradu koja je usvojila Pravilnik o oblačenju koji se primenjuje i za čije nepoštovanje učenik može da bude i kažnjen.

Nadamo se da će ovaj primer slediti sve javne ustanove u Srbiji!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login