David Albahari dobitnik ovogodišnje nagrade „Dušan Vasiljev“

KNJIŽEVNOST  
David Albahari dobitnik ovogodišnje nagrade „Dušan Vasiljev“

SJAJNE VESTI!

David Albahari, autor romana „Životinjsko carstvo“ dobitnik je ovogodišnje nagrade „Dušan Vasiljev“ za 2014. godinu. Tu odluku su doneli članovi žirija i potvrdili da će laureatu povelja i novčani iznos od 100.000 dinara biti uručeni 6. oktobra na prigodnoj svečanosti u Kikindi.

Na konkurs koji je opština Kikinda raspisala za najbolju knjigu na srpskom jeziku, objavljenu prethodne godine, pristigle su 83 knjige među kojima se nalazi najznačajniji deo relevantne domaće književne produkcije.

„Izvorno se baveći demonstracijama iz 1968. godine i njihovim mitskim kapacitetima, Albahari se u romanu bavi odnosom ljudske prirode i ljudskih sloboda. Članovi žirija složili su se sa ocenom da su nagradili dobru i vrednu knjigu, jednu od onih o kojima će se govoriti i u godinama koje dolaze“ – mišljenja je članica žirija Ivana Peško.

David Albahari po struci pisac i prevodilac, rođen je 1948. godine. Prvu knjigu, zbirku priča Porodično vreme, objavio je 1973. godine. Do sada je objavio deset knjiga priča i dvanaest romana, kao i tri knjige eseja. Preveo je veliki broj knjiga, priča, pesama i eseja mnogih američkih, britanskih, australijskih i kanadskih pisaca. Preveo je i dramske tekstove Sema Šeparda, Keril Čerčil i Džejsona Šermana.
Za knjigu priča Opis smrti (1982) dobio je Andrićevu nagradu. Knjiga priča Pelerina (1993) nagrađena je nagradama Stanislav Vinaver i Branko Ćopić. U periodu između 1973. i 1994. godine radio je u redakcijama više beogradskih i novosadskih časopisa i izdavačkih kuća, Vidici, Književna reč, Pismo, Kulture Istoka, Politika, Mezuza, edicija Prva knjiga Matice srpske. Knjige su mu prevedene na šesnaest jezika. Od jeseni 1994. godine živi u Kalgariju, u Kanadi.

Počev od sledeće  godine, ova književna nagrada dodeljivaće se 27. marta na dan smrti Dušana Vasiljeva (1900—1924) srpskog pesnika koji je rano oboleo od tuberkuloze. Za život i sudbinu pesnika Vasiljeva značajna je i činjenica da se rodio u Kikindi. Ostavio je niz pesama snažnog emotivnog naboja, tople neposrednosti, ljutog protesta i dubokog razočaranja. U najbolje pesme ubrajaju se Čovek peva posle rata, Naraštaj, Plač matereČovekove, Pesma bune protiv boga i Bolnica.

Sve čestitke dobitniku Davidu Albahariju.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login