Laćaračka kujnica na šoru

DOGAĐAJI, OBIČAJI  
Laćaračka kujnica na šoru

SJAJNE VESTI IZ LAĆARKA!

Manifestacija „Laćaračka kujnica na šoru“ koju organizuje Mesna zajednica Laćarak pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovca, održaće se u nedelju, 10. oktobra sa početkom u 10 časova.

Cilj ove manifestacije je da okupi stvaraoce narodnih rukotvorina, članove kulturno umetničkih društava, udruženja žena i etno radionice koji će zajedničkim nastupom predstaviti autentičnost vojvođanske regije. Oko 30 izlagača imaće priliku da ponude proizvode domaće radinosti od ajvara, preko kolača, do suvenira, rukotvorinama i proizvoda iz srpske ali i ostalih nacionalnih kuhinja i za tu priliku su angažovana sva laćarska udruženja.

Lađarak je jedno od najvećih sela u Vojvodini u Srbiji i nalazi se u opštini Sremska Mitrovica u Sremskom okrugu i ima nešto više od 10.000 stanovnika. Nalazi se na 82 metra nadmorske visine, i površina ovog atara iznosi oko 5452 hektara. Selo je nastalo još u srednjem veku, a postoji i podatak da je Lađarak u turskim zapisima zabeležen kao Lak-Jarak ili u prevodu „poljsko utvrđenje“. O poreklu sela postoje i dve legende. Prva legenda govori da je selo dobilo ime po prvom lađaru koji je pristao uz obalu Save i tu se nastanio. Po drugoj legendi koja kaže da je ovde u prošlosti postojalo malo pristanište u koje su dolazile lađe, pa otud ime sela Lađarak.

Na sam dan manifestacije kuvaće se paprikaš koji će svi posetioci imati priliku da degustiraju, a svoje umeće na manifestaciji pokazaće i učenici kuvarskog smera Srednje ekonomske škole „9. maj“ iz Sremske Mitrovice. A svi znate šta je vojvođanski paprikaš „prste da poližeš“. Tu su i drugi specijaliteti domaće kuhinje koje će pripremati udruženja žena iz Laćarka: pite, kolači pa štrudle i kako bi Balašević rekao „al se nekad dobro jelo“ i sve će biti dostupno posetiocima.

Pored muzičkog dela manifestacije za koji je zadužen muzički sastav Kvintete, u okviru „Laćaračke kujnice na šoru“ biće organizovano i mini takmičenje u pecanju, a odigraće se i nekoliko fudbalskih utakmica.

Biće to lepo druženje, vredi doći i probati neke od specijaliteta bogate vojvođanske kuhinje.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login