9. Festival književnosti „Think Tank Town“ u Leskovcu

DOGAĐAJI, KNJIŽEVNOST  
9. Festival književnosti „Think Tank Town“ u Leskovcu

SJAJNE VESTI IZ LESKOVCA!

Tradicionalni festival književnosti „Think Tank Town“ održava se 9. put u Leskovcu, a pored pisane reči, događaj su pratili i muzički nastupi izvođača iz Srbije i zemalja u okruženju.

U okviru programa „festivalsko izdavalaštvo“ predstavljeno je izdanje četvrtog kola Putujuće priče pisca Pola Buržea u prevodu pokojnog Dragana Tasića. Takođe je najavljena i knjiga intervjua Dragana Stošića naslovljena kao Život na tuđim aerodromima, planirana za peto kolo ove vredne biblioteke.
Književnica i dramaturg Vida Ognjanović svečano je otvorila ovogodišnji Festival, uz napomenu da živimo ozbiljnu kulturnu depresiju koja se leči tvitovanjem, Fejsbukom i drugim kompjuterskim zavaravanjem. Sama činjenica da sajmovi knjiga imaju po 150.000 posetilaca ipak govori da je književnost jača nego što se misli, da je književnost velika sila i snaga. Ona se je javno zahvalila organizatoru Festivala Saši Stojanoviću.

„Uprkos upornom odbijanju gradskih vlasti da već treću godinu podrže najznačajniji nekomercijalni književni festival na Balkanu, Leskovac je ponovo prestonica književnosti i želja nam je da pokažemo da književnost još uvek razmišlja svojom glavom i da je demitologizacija postojećih mitova i pravo i obaveza svakog mislećeg čoveka. Društvo koje proganja umetnike, a rijalitije uzdiže na pijedestal „kulture“ nije samo bolesno društvo, to je društvo koje i egzistira još samo na lažnim mitovima“ – ističe organizator i književnik Saša Stojanović.

Specijalni gosti Festivala su Dubravka Stojanović, Ivan Čolović, Jovica Stojanović, Goran Karanović i mnogi drugi. U programu „jubileji“ predstavio se zaječarski Festival mladih pesnika, koji ove godine obeležava trideseto izdanje.
U muzičkom delu programa nastupio je gitarski duo Ptačka & palačinka (Aleksandar Stojanović i Petar Pešić), Stringart Trio, vokalna grupa Libero, UnigueString Quartet i kao poslastica, kompozitor Sanel Marić Mara iz Mostara.

Tradicionalni Festival kmjiževnosti „Think Tank Town“ će, po starom dobrom običaju, zatvoriti Ljubomir Živkov.

Da napomenemo da je generalni pokrovitelj ove manifestacije Ministarstvo kulture.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login