Manifestacija „Izađi mi na teglu“ se bliži kraju, finalni obračun uskoro

DOGAĐAJI, PROMOCIJA SRBIJE  
Manifestacija „Izađi mi na teglu“ se bliži kraju, finalni obračun uskoro

SJAJNE VESTI!

Cela Srbija je na ispitu, koja ekipa i iz kog grada pravi najbolji i najukusniji ajvar. Ta odluka doneće se u Novom Sadu ispred Roda Mega Marketa, kada će se prvoplasirane ekipe iz svakog grada, boriti za ovu prestižnu titulu „najbolji ajvar“.

Ovu akciju pokrenula je organizacija „Bašta Mašta“ prošle godine na teritoriji cele Srbije. Obišli su 15 gradova, i imali su više od 1.000 učesnika i 3.000 proizvedenih tegli ajvara. Manifestacija ima za cilj da spoji tradicionalno i moderno, selo i grad, prošlost i sadašnjost, dobar recept sa istančanim ukusom i pronađe najbolji recept za ajvar u Srbiji.
Želeći da nastave tradiciju, krenulo se i ove godine u potragu za najboljim majstorima u pravljenju ajvara širom Srbije. Čak su organizatori ovu manifestaciju nazvali „Izađi mi na teglu“, i pozvali ekipe na „obračun“ a ko će da pobedi znaće se na završnom „obračunu“ u Novom Sadu.

Takmičenje se održava u više od 20 gradova širom Srbije i u svakom od njih organizuje se jednodnevno takmičenje u pripremanju ajvara. Samo prvoplasirana ekipa ide na finalno takmičenje, gde će biti izabran najbolji ajvar u Srbiji.
Zadatak organizatora manifestacije je da obezbedi: natkrivene štandove za sve takmičarske ekipe, papriku-kurtovku 30 kg po ekipi (odgovarajuća količina potrebna za pripremu jedne ture ajvara), šećer, so, ulje, kube (prenosiva peć za pečenje paprike i kuvanje ajvara), tegle sa poklopcem, drva za loženje, stolove za pripremu i odlaganje tegli, plastične posude za ljušćenje paprike.
Obaveza takmičara je da moraju obezbediti sav potreban pribor za pripremu ajvara, a obavezno moraju imati: šerpu, varjaču, kutlaču, noževe, mašinu za mlevenje paprike, itd…

U svakom gradu učesniku, takmičenje kreće „tačno u podne ispred kazana“ a završava se u 19:30h, kada zvanično prestaje priprema ajvara. Zatim se biraju tri najbolja ajvara, a nakon toga se dodeljuje specijalna nagrada produkcije i nagrada publike. Pored nagrada za tri najbolja ajvara koja su izabrana od strane žirija, prvonagrađena ekipa plasira se direktno u finale.

Gradovi koji učestvuju na ovom takmičenju:

28.08. Srbobran
30.08. Kanjiža
05.09. Beograd Prijavljivanje takmičarskih ekipa za kvalifikacije u Beogradu na office@izadjiminateglu i na telefon 063/410-920
06.09. Alibunar
11.09. Zaječar
12.09. Paraćin
13.09. Niš
18.09. Kosjerić
19.09. Kovačica
20.09. Zlatibor
25.09. Novi Bečej
26.09. Senta
27.09. Žabalj
03.10. Leskovac
04.10. Vranje
10.10. Novi Sad – veliko finale

Leskovčani tvrde da su oni najbolji ajvar-majstori, dok Nišlije tvrde da du bez premca. Vojvođani tvrde da ajvar nije ajvar ako nije zaljućen kao što ga oni prave, i svi tvrde isto a ko je po mišljenju žirija saznaćemo vrlo brzo.
Osim takmičarskog karaktera, manifestacija „Izađi mi na teglu“ ima i zabavni deo namenjen najmlađima. Za njih će biti organizovane igre „Teglanje bez granica“ sa raznim disciplinama poput „Il’ si tegla il’ si kegla“ i „Ko se tegla taj se voli“.

Organizatori manifestacije „Izađi mi na teglu“, su odlučili da u svakom od gradova, sav napravljeni ajvar, oko 400 tegli ajvara, takmičari mogu pokloniti onima kojima misle da je najpotrebnije u njihovom gradu.

Srećno i neka najukusniji ajvar ponese pehar!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login