Vranjanska opština iz budžeta deli novac prvacima i učenicima srednjih škola

OBRAZOVANJE  
Vranjanska opština iz budžeta deli novac prvacima i učenicima srednjih škola

SJAJNE VESTI IZ VRANJA!

Pre tri godine Gradsko veće Vranja je donelo odluku da se stimulišu učenici prvaci osnovnih a od ove godine i srednjih škola. I ove godine obezbeđena su sredstva za tu namenu, a obrazovne ustanove su u obavezi da na tekuće račune roditelja prebace sredstva.

Grad Vranje je godinama bio simbol prosperiteta juga države, nekada moćan industrijski grad sa nekoliko giganata kao Simpo, Jumko, Alfa plam, Duvanska industrija (DIV). Vranje se i danas trudi da izađe iz besparice i beznađa.

U Vranju ima 13 osnovnih škola, šest srednjih i tri stručne škole, i potrebno je dosta finansijskih sredstava za njihovo održavanje, a to se radi najviše sopstvenim snagama, a ponešto uz pomoć stranih donatora. Vranje spada u retke gradove u Srbiji koji su jako dobro uradili plan socijalnih davanja koji obuhvata sve građane ugrožene po bilo kom osnovu. Proteklih godina izdvojeno je oko 56 miliona dinara u te namene, za nezaposlene, ratne veterane, decu stradalih roditelja. Za svako novorođeno dete daje se po 12.000 dinara, prvacima po 5.000 dinara, a porodilje, trudnice i đaci imaju besplatan prevoz.
Svi koji polaze u prvi razred osnovne ili srednje škole dobiće po 5.000 dinara, koja su namenjena za kupovinu knjiga ili školskog pribora. To je skromna ali i velika pomoć roditeljima posebno onima koji imaju više đaka, i tom pomoći im rasterećuju kućni budžet.

Prethodnih godina ova sredstva su dodeljivana samo đacima prvacima osnovnih škola, a od ove godine Gradsko veće Vranja odlučilo je da pored osnovaca pomogne i srednjoškolce koji su pošli u prvi razred, pa su im dodeli po 5.000 dinara. Ovim programom su obuhvaćena sva deca koja su upisana u škole u Vranju i deca sa prebivalištem u Vranju a upisana su u srednje škole na teritoriji cele Srbije.

„Ovo je primer dobre prakse i potvrda odgovornog ponašanja lokalne samouprave prema učenicima. Grad Vranje i na druge načine, kao što su dodela nagrada ili obezbeđivanje sredstava za odlazak učenika na takmičenja, nastoji da pomogne mladima“ – kaže gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Na račune osnovnih i srednjih škola u Vranju u petak je prebačeno oko osam milona dinara, koje Vranje donira za oko 1.600 učenika koji su ove jeseni pošli u prvi razred. Ova pomoć odnosi se za 736 prvaka u osnovnim školama, za šta je izdvojeno 3,7 miliona, i za 852 đaka u srednjim, za šta je bilo potrebno 4,25 miliona dinara.
Svakom učeniku prvaku koji ostvari to pravo sredstva će biti uplaćena na račune njihovih roditelja od strane škole koju pohađaju i na čije je račune novac uplaćen. Da bi ostvarili ovo pravo, neophodno je da roditelji Sekretarijatu za obrazovanje do petka 9. oktobra dostave broj tekućeg računa, fotokopije ličnih karata i potvrdu iz škole o upisu učenika.

Za sve informacije roditelji se mogu javiti na telefon 414-796.

Pa đaci prvaci neka vam je sretan početak školske godine!

NADAMO SE DA ĆE I DRUGI GRADOVI I OPŠTINE SLEDITI OVAJ PRIMER!

BRAVO ZA VRANJE!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login