„Zaostavština dr Laze Kostića“ u Gradskom muzeju Sombora

MUZEJI, UMETNOST  
„Zaostavština dr Laze Kostića“ u Gradskom muzeju Sombora

SJAJNE VESTI IZ SOMBORA

„Zaostavština dr Laze Kostića iz zavičajne zbirke likovnog odeljenja Gradskog muzeja Sombor“ je naziv izložbe čije je otvaranje zakazano za četvrtak, 08. oktobra u 18 časova u Gradskom muzeju. Izložba će biti otvorena do 31. oktobra 2015. godine.

Laza Kostić, rođen je 1841. godine u Kovilju (Bačka) u vojničkoj porodici. Tu je završio osnovnu školu, gimnaziju je završio u Novom Sadu, Pančevu i Budimu, a prava i doktorat prava na peštanskom sveučilištu. Počeo je raditi kao učitelj u gimnaziji u Novom Sadu. Potom postaje advokat a kasnije i predsednik suda. Sve je to trajalo oko osam godina, a potom se, sve do smrti, isključivo bavi književnošću, novinarstvom, politikom i javnim nacionalnim poslovima. Govorio je više jezika: grčki, latinski, nemački, engleski, francuski, ruski i mađarski.
Izabran je za člana Srpskog učenog društva 27. februara 1883. godine, a za redovnog člana Srpske kraljevske akademije 26. juna 1909. godine. Jedna novobeogradska škola od 2005. godine nosi njegovo ime. U njegovu čast ustanovljena je Nagrada Laza Kostić.

Laza Kostić za života je objavio sledeća dela:
– Pesme I i II (1873-1874 god)
– Pesme (1909. god)
– drame Maksim Crnojević (1863.god)
– Pera Segedinac (1875. god)
– Estetičku raspravu: Osnova lepote u svetu s osobenim obzirom na sprske narodne pesme (1880. god)
– Filosofski traktat: Osnovno načelo, Kritički uvod u opštu filosofiju (1884. god)
– Uskokova ljuba ili Gordana (1890. god)
– O Jovanu Jovanoviću Zmaju (Zmajovi), njegovu pjevanju, mišljenju i pisanju i njegovu dobu (1902. god)

Autor izložbe je Zora Šipoš, viši kustos istoričar umetnosti, dok će izložbu otvoriti dr Vladimir Simić, docent Univerziteta sa Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Godinama su vredno skupljani i otkupljivani predmeti iz perioda života ovog pesnika. Veliki broj ovih izuzetno vrednih predmeta otkupio je Gradski muzej Sombora 1984. godine. Viši kustos muzeja Zora Šipoš, je došla na ideju da sve prikupljene eksponate stavi u katalog i omogući posetiocima da se lakše upoznaju sa istorijom tog predmeta, i katalog je urađen na srpskom i engleskom jeziku.
Posetioci će na izložbi moći da razgledaju sve predmete likovne i primenjene umetnosti otkupljeni iz zaostavštine dr Laze Kostića. Takođe tu je i  veliki broj originalnih eksponata koje će posetioci imati prilike da vide na izložbi po prvi put. Svakako izložba će doprineti popularizaciji i promociji kulturnog nasleđa, i imaju izuzetan značaj za izučavanje nacionalne istorije.

U okviru Dečije nedelje, od 5. do 11. oktobra, Gradski muzej u Somboru nudi svoj deci mogućnost da besplatno pogledaju Stalnu postavku sa atraktivnim predmetima i novim ambijentima (Arheološko odeljenje, Numizmatičko odeljenje, Etnološko odeljenje, Istorijsko odeljenje i Likovno odeljenje sa zavičajnom zbirkom i zbirkom primenjene umetnosti, Likovno odeljenje sa Galerijom savremene umetnosti i zbirkom Likovna jesen) i izložbu u prizemlju u redovnim terminima od 9. oktobra.

Autorka Zora Šipoš vodiće decu kroz izložbu svake subote (10, 17, 24. i 31. oktobra) u 10 sati

Projekat je realizovan uz finansijsku potporu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Sombora.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login