Pokrenuta inicijativa da svako novorođenče u Nišu dobije svoje drvo

ZANIMLJIVOSTI  
Pokrenuta inicijativa da svako novorođenče u Nišu dobije svoje drvo

U Srbiji je krenula akcija da dva života idu uporedo, svako novorođeno dete imaće svoju sadnicu, svog „pratioca“ kroz život.

Ta ideja se ovih dana uveliko razrađuje u Nišu, i taži se lokacija u parku u gradu gde bi ta ideja bila realizovana. Grupa građana „Pomoć ugroženim Nišlijama“ i JKP „Mediana“ pokrenuli su akciju „Drvo za život“. Ideja je jasna, svako dete koje se rodi u Nišu dobiće „svoju“ sadnicu koju će njegovi roditelji posaditi, zalivati i čuvati, a ono samo kada poraste nastaviće da ga zaliva i čuva.

Ova akcija je tek započeta i treba joj vremena da zaživi. Ima tu dosta posla, da se radi u pripremi sa stručnjacima oko lokacije za sadnju i vrste drveća koje bi se sadile, pa onda dogovor oko prosleđivanja spiska novorođenih a i za to su potrebna sredstva koje treba obezbediti.

Direktor „Mediane“ Bratislav Vučković, obećava da ukoliko uređivanje zelenila „pređe“ u preduzeće na čijem je čelu, plan je da se u gradu napravi „Park života i mladosti“.

„Sa nadležnim strukturama u gradu odrediće se jedan park gde će svako novorođeno dete dobiti drvo koje će zalivati njegovi roditelji, a kasnije i samo dete. Sve će to biti rađeno u konsultaciji sa stručnjacima. Urbanisti će odlučiti koja bi lokacija bila pogodna“.

Ranije je sprovođena akcija „gde god ima zgodno mesto, tu drvo posadi“ koja je dala velike rezultate, pa verujemo da će i ova akcija. Radni naziv akcije „rastem ja, ti me pratiš“ sigurno će uticati da se Nišlije malo više posvete svom okruženju, a samim ti daće nova „pluća“ svom gradu.

Ova akcija je već zaživela u zrenjaninskom naselju Bagljaš gde je svaka novorođena beba dobila svoje drvo u okviru projekta „Dobro drvo“. Gradsko veće je odlučilo da se iz sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine, izdvoji novac i pokloni sadnica za svakog novorođenog stanovnika Zrenjanina.

„Park zrenjaninskih beba“ lociran je na parceli koja se nalazi neposredno po izlasku iz grada, s leve strane Bulevara Veljka Vlahovića. Prostire se, okvirno, na 4.000 kvadratnih metara i zamišljeno je da na njemu bude zasađene sadnice uz prateće sadržaje koje čine jedan uređen park – pešačke staze, mobilijare i dečje igralište.

Što više dece bude rođeno i grad će biti mnogo lepši i pun zelenila.

Nadamo se da će i drugi gradovi da se ugledaju na ovu akciju.
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login