„Mladi ambasadori“ Niša promovišu kulturu, sport i preduzetništvo

KULTURA  
„Mladi ambasadori“ Niša promovišu kulturu, sport i preduzetništvo

Po završetka konkursa izabrana je treća generacija „Mladi ambasador“ u Nišu, koji će tokom svog tekućeg mandata promovisati kulturu, sport i preduzetništvo kod svojih vršnjaka u obrazovnom sistemu. Izabrano je tri stotine učenika osnovnih i srednjih škola i studenata iz Niša koji su postali su ambasadori.

Udruženje „Mladi ambasador“ u Nišu počelo je sa radom u februaru 2014. godine, kada je izabrana prva generacija Ambasadora kulture. Mladi ljudi iz osnovnih, srednjih škola i fakulteta koji putem besplatnih ulazaka na sve kulturne događaje i manifestacije dobijaju informacije koje im omogućavaju da svojim vršnjacima predstave i promovišu kulturni sadržaj grada Niša. Već od oktobra 2014. udruženje proširuje rad na promovisanje sportskih dešavanja i dešavanja iz oblasti preduzetništva, pa su pored ambasadora kulture izabrani i ambasadori sporta i preduzetništva.
Ambasadori sporta imaju za zadatak da promovišu zdrav život, nenasilje na sportskim terenima i aktuelna dešavanja u niškim klubovima. Njima je omogućen besplatan ulaz na sva sportska dešavanja u gradu. A ambasadori preduzetništva imaju konstantnu edukaciju na polju preduzetništva i njihova misija je da razvijaju preduzetnički duh kod mladih i podstiču ih da jednog dana pokrenu svoj biznis i ostvaruju svoje ideje.

Zanimljivo je i to da su trećoj generaciji mladih ambasadora značke dodeljene u mračnoj sali niškog Narodnog pozorišta, pošto je pred samu inauguraciju nestala struja. Prokomentarisano je da je mrak sjajan znak da mladi treba da se bore protiv mraka u kulturi, preduzetništvu i medijima.

„Stali smo sa strane i pustili mlade ljude da prave emisiju, kreiraju aplikaciju, da podignu sportski turnir koji je postojao kada se nisu ni rodili, da kreiraju opštu kampanju i gradu i kontaktiraju sa privrednicima celog sveta. Zato pozivamo i novu generaciju da daje sjajne ideje, a mi ćemo biti servis koji će im pomoći“ – poruka  je predsednika Udruženja „Mladi ambasadori“ Branka Krsmanovića.

Podršku im je pružila i zamenica ambasadora Švedske u Srbiji Liselot Agerlid, koja napominje da mladi treba da pronađu svoje mesto u društvu i budu uključeni u donošenje odluka.
Učeniku 7. razreda niške Osnovne škole „Sveti Sava“ Danilu Plavšiću, koji je postao ambasador sporta, značku je uručio niški kik-bokser Stevan Živković. On je obećao da će se truditi da svoje drugare podstakne da se bave sportom jer je u današnje vreme igrica i interneta neohodno da imaju neku sportsku aktivnost.

Mladim ambasadorima mandant će trajati godinu dana, nakon čega će narednim ambasadorima postati mentori i pomagati im u njihovim aktivnostima.

2015. godina predstavlja godinu širenja Mladih ambasadora na nivou Srbije i izbor prve generacije Ambasadora kulture u još dva grada u Srbiji. Ovo je početak stvaranja nacionalne mreže Mladih ambasadora sa zajedničkim ciljem, osnaživanje mladih ljudi.

Mladi ambasadori samo napred, mnogo je zadataka pred vama!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login