„Mladi ambasadori“ Niša promovišu kulturu, sport i preduzetništvo

KULTURA  
„Mladi ambasadori“ Niša promovišu kulturu, sport i preduzetništvoPo završetka konkursa izabrana je treća generacija „Mladi ambasador“ u Nišu, koji će tokom svog tekućeg mandata promovisati kulturu, sport i preduzetništvo kod svojih vršnjaka u obrazovnom sistemu. Izabrano je tri stotine učenika osnovnih i srednjih škola i studenata iz Niša koji su postali su ambasadori.

Udruženje „Mladi ambasador“ u Nišu počelo je sa radom u februaru 2014. godine, kada je izabrana prva generacija Ambasadora kulture. Mladi ljudi iz osnovnih, srednjih škola i fakulteta koji putem besplatnih ulazaka na sve kulturne događaje i manifestacije dobijaju informacije koje im omogućavaju da svojim vršnjacima predstave i promovišu kulturni sadržaj grada Niša. Već od oktobra 2014. udruženje proširuje rad na promovisanje sportskih dešavanja i dešavanja iz oblasti preduzetništva, pa su pored ambasadora kulture izabrani i ambasadori sporta i preduzetništva.
Ambasadori sporta imaju za zadatak da promovišu zdrav život, nenasilje na sportskim terenima i aktuelna dešavanja u niškim klubovima. Njima je omogućen besplatan ulaz na sva sportska dešavanja u gradu. A ambasadori preduzetništva imaju konstantnu edukaciju na polju preduzetništva i njihova misija je da razvijaju preduzetnički duh kod mladih i podstiču ih da jednog dana pokrenu svoj biznis i ostvaruju svoje ideje.

Zanimljivo je i to da su trećoj generaciji mladih ambasadora značke dodeljene u mračnoj sali niškog Narodnog pozorišta, pošto je pred samu inauguraciju nestala struja. Prokomentarisano je da je mrak sjajan znak da mladi treba da se bore protiv mraka u kulturi, preduzetništvu i medijima.

„Stali smo sa strane i pustili mlade ljude da prave emisiju, kreiraju aplikaciju, da podignu sportski turnir koji je postojao kada se nisu ni rodili, da kreiraju opštu kampanju i gradu i kontaktiraju sa privrednicima celog sveta. Zato pozivamo i novu generaciju da daje sjajne ideje, a mi ćemo biti servis koji će im pomoći“ – poruka  je predsednika Udruženja „Mladi ambasadori“ Branka Krsmanovića.

Podršku im je pružila i zamenica ambasadora Švedske u Srbiji Liselot Agerlid, koja napominje da mladi treba da pronađu svoje mesto u društvu i budu uključeni u donošenje odluka.
Učeniku 7. razreda niške Osnovne škole „Sveti Sava“ Danilu Plavšiću, koji je postao ambasador sporta, značku je uručio niški kik-bokser Stevan Živković. On je obećao da će se truditi da svoje drugare podstakne da se bave sportom jer je u današnje vreme igrica i interneta neohodno da imaju neku sportsku aktivnost.

Mladim ambasadorima mandant će trajati godinu dana, nakon čega će narednim ambasadorima postati mentori i pomagati im u njihovim aktivnostima.

2015. godina predstavlja godinu širenja Mladih ambasadora na nivou Srbije i izbor prve generacije Ambasadora kulture u još dva grada u Srbiji. Ovo je početak stvaranja nacionalne mreže Mladih ambasadora sa zajedničkim ciljem, osnaživanje mladih ljudi.

Mladi ambasadori samo napred, mnogo je zadataka pred vama!

SJAJNO!Odgovor

Vaša email adresa nije potvrđena.