Srbija ove godine druga na planeti po proizvodnji maline

IZVOZ, POLJOPRIVREDA  
Srbija ove godine druga na planeti po proizvodnji maline

SJAJNE VESTI ZA SRBIJU I CRVENO ZLATO

Jako dobre vesti za srpske proizvođače maline – očekuje se rast cena maline u svetu jer je rod u Poljskoj prepolovljen zbog suše . Već se oseća blag rast cena sa početnih 2,6 evra koliko je plaćano u avgustu. Trenutno, male hladnjače u Srbiji kilogram sorte vilamet prodaju izvoznicima za 300 do 310 dinara, dok miker vredi od 340 do 350 dinara.

Za one koji nisu upoznati, malina Vilamet je vodeća sorta maline u SAD i Kanadi, a dosta je popularna i kod naših domaćih uzgajivača. Pripada grupi ranih sorti malina jer počinje da zri već u junu. Uglavnom je trnovita ali nekada može biti i bez trnja. Plod joj je krupan, čvrst, tamno crven i prijatne arome, odličan za kuvanje i drugačije načine prerade. Većinom je jednorodna sorta, a može da daje plod i u dva navrata. U periodu punog zrenja, ako se ispravno neguje, prinos može biti i više od 10 do 15 tona po hektaru.

Sorta maline Miker razvijena je 1967 godine. Plodovi su srednje veličine, srednje crveni, čvrsti, sa dobrim ukusom. Zri sredinom leta, plodovi se lako odvajaju i veoma je pogodna za mašinsko branje, pa se najviše gaji u SAD gde zauzima više od 60% ukupne proizvodnje maline. Osetljiva je na neke viruse koji se prenose polenom, srednje otporna na truljenje korena. Kod nas je zastupljena u manji količinama.

U Srbiji rekordan rod zabeležen je 2002. godine, kada je proizvedeno 94.366 tona, i bili smo na prvom mestu u svetu po proizvodnji „crvenog zlata“. Kao i 2006. godine, sa proizvodnjom od 90.000 tona, a tada su iza naših proizvođača malina ostali proizvođači u SAD (65.000), Čileu (63.000) i Poljskoj (52.000).
Prošle godine mi smo se nalazili na trećem mestu, a na čelu te liste bila je Poljska sa prinosom od 120.000 tona.

Sa ovogodišnjim rodom od 63.000 tona Srbija se vratila na drugo mesto u svetu po proizvodnji maline. Računa se i da je u Podrinju, oko Bratunca i Zvornika, letos ubrano još 10.000 tona, što naše malinare skoro izjednačava sa Sjedinjenim Američkim Državama koje su sa rodom od 75.000 tona izbile na prvo mesto na planeti, pošto je Poljsku zadesila katastrofalna suša. Pretpostavlja se da je ukupan rod u Poljskoj tek između 50.000 i 60.000 tona, i to je siguran znak da će doći do velikog rasta cena u svetu do sledeće berbe.

Čileanac Felipe Rosas Osa, generalni sekretar Svetske organizacije za malinu (IRO),vratio iz Kine sa zanimljivim vestima.

„Tamo sam proveo 15 dana i uverio se da proizvodnja maline u toj zemlji stalno raste. Ove godine je u četiri provincije pod malinom bilo između 3.000 i 3.500 hektara različitih sorata: fertodi, otom blis, britn, heritidž, miker … Novi malinarski region je Tibetski plato u provinciji Kingai. Nadmorska visina je čak 2.500 metara i malina je na toj visini pod potpunom zaštitom prirode. Nema biljnih bolesti ni štetočina i pesticidi se uopšte ne koriste“ – saopštio je Felipe Rosas.

Nadajmo se da će naši malinari biti zadovoljni cenom i uspeti povećati svoj budžet.

SJAJNO



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login