Na današnji dan rođena je Nadežda Petrović

DOGAĐAJI, KNJIŽEVNOST  
Na današnji dan rođena je Nadežda Petrović

SJAJNE VESTI

Nadežda Petrović, jedna od najuspešnijih srpskih slikarki rođena je 12. oktobra 1873. godine u Čačku. Sa porodicom se 1884. godine preselila u Beograd gde je završila višu žensku školu 1891. godine.
Svoju prvu samostalnu izložbu imala je 1900. godine u Beogradu, a 1903. osniva humanitarno društvo Kolo srpskih sestara sa Delfom Ivanić i Milicom Dobri.

Volela je iznad svega svoju državu Srbiju, pa je kao dobrovoljac-bolničar učestvovala u Prvom svetskom ratu. Bila je dobrovoljac Dunavske divizije, sa kojom učestvuje u borbi na Mačkovom kamenu. Posle pobede srpske vojske u Cerskoj i Kolubarskoj bitci u zatišju 1915. godine Nadežda je otišla u Skoplje, gde se sklonila njena porodica, ali se tu ne zadržava dugo i ponovo se vraća na ratište na posao bolničarke. Naokon Suvoborske bitke Valjevo je zadesila epidemija pegavog tifusa, bolest koja je nemilice odnosila vojnike, lekare, bolničare i civile. Krajem marta 1915. godine zaraza je zahvatila i Nadeždu Petrović, koja je radila kao bolničarka Infektivne vojne bolnice. Bolovala je sedam dana i umrla od tifusa 3. aprila 1915. godine.

Za vreme učešća u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu Nadežda je imala priliku da svoju ljubav prema slikarstu iskaže putem slike iz objektiva. Ona je u istoriji zabeležena kao prva žena ratni fotograf. U njenu čast od 1960. godine održava se slikarsko bijenale koje nosi njeno ime. Ovaj memorijal se održava svake godine u Čačku i svake godie ima sve više poklonika ovog događaja. Takođe u njenom rodnom gradu Čačku nalazi se i galerija koja je posvećena njoj.
Slikarstvo Nadežde Petrović, najznačajnijeg našeg umetnika s početka veka, uvodi srpsku umetnost u tokove savremene evropske umetnosti.
Splet srećnih okolnosti su omogućile Nadeždi da poseti likovne centre u Minhenu i Parizu. Ove posete i njeno školovanje usmerile su je ka evropskom ekspresionizmu i apstrakciji, koja je u to vreme bila još neistražena i manje poznata u slikarskim krugovima.
Volela je da slika portrete i pejzaže, a njena ljubav prema domovini se ogledala i u čestom izboru tema iz nacionalne istorije i slikanju ljudi i predela Srbije.

Njena dela nose snažan, originalan izraz i izvanredno bogatstvo boja. Sačuvano je oko 200 njenih dela, a pojedine slike: „Resnik„, „Autoportret“, „Notr Dam“, „Bulonjska šuma“ su ravne radovima vrhunskih evropskih majstora tog vremena.

U njenu čast štampana je i novčanica koja je u opticaju od 2. jula 2005.godine. Sa prednje strane su prikazani slikarkin portret i skulptura, obrisi manastira Gračanica i slikarska četkica. Na poleđini je figura Nadežde Petrović kao dobrovoljne bolničarke tokom Prvog balkanskog rata, prikaz crkve manastira Gračanica i deo kompozicije sa jedne od Nadeždinih slika.

Takođe danas je Google osvanuo u znaku Nadežde Petrović. Velika čast ukazana je danas ovoj umetnici i od strane drugih naroda.

Ponosni smo na Nadeždu i zahvalni joj i kao ženi-borcu i ženi velikom umetniku.

SJAJNO



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login