Izložba „Vlasotinački vremeplov“ u Zavičajnom muzeju

ISTORIJA, UMETNOST  
Izložba „Vlasotinački vremeplov“ u Zavičajnom muzeju

SJAJNE VESTI IZ VLASOTINCA

U Zavičajnom muzeju u Vlasotincu sinoć je otvorena izložba „Vlasotinački vremeplov“ na kojoj su izložene fotografije starih vlasotinačkih porodica.
Ovom izložbom se želelo na neki način pokazati kako se davnih godina, početkom 20. veka živelo i oblačilo u ovom gradu. Skupljale su se fotografije od meštana da bi se prikazale na ovoj izložbi, da se napravi „modna revija“ odevanja u periodu od 1900. do 1941. godine. Na izložbi su i autentične fotografije koje pokazuju način života u ovom kraju, svadbe, veselja i svakodnevnica. Ukratko svaka fotografija iz tog perioda našla je svoje mesto na ovoj izložbi.

Najzaslužniji za ovaj projekat su učiteljica Danica Kocevska, Vlasotinčanka koja živi i radi u Novom Sadu i Odred izviđača „Vlasotinačke vidre“, u saradnji sa Kulturnim centrom u Vlasotincu.

„Izložene fotografije ostaju kao poklon Zavičajnom muzeju u Vlasotincu, nakon završetka projekta“ – rekla je direktor Kulturnog centra Maja Marković.

Projekat je sa 170.000 dinara podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Izložba „Vlasotinački vremeplov“ biće otvorena narednih mesec dana.

Opština Vlasotince se nalazi u jugoistočnoj Srbiji deo je Jablaničkog okruga, čije sedište je Leskovac. Vlasotinački kraj se prostire na području donjeg i srednjeg sliva reke Vlasine u jugoistočnoj Srbiji. U donjem delu ovog područja prostire se Vlasotinačko vinogorje. Šezdesetih godina se po prvi put održava manifestacija posvećena vinogradarstvu ovog kraja, i postaje tradicionalna manifestacija koja je ove godine obeležila jubilarni 30. Vinski bal.

SJAJNO



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login