Festival humanosti 23. oktobra u Knjaževcu

HUMANOST  
Festival humanosti 23. oktobra u Knjaževcu

SJAJNE VESTI IZ KNJAŽEVCA

Dobrovoljni davaoci krvi okupiće se u petak, 23. oktobra, u Domu kulture Knjaževac na tradicionalnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi pod sloganom „Zlatna kap Timočke krajine“.

Knjaževac je već sedmu godinu organizator ove humane i dobrovoljne akcije i svake godine povećava se broj učesnika, tako da se ove godine očekuje učešće oko 100 humanista. Akcija je šireg značaja i očekuje se dolazak gostiju iz Užica, Novog Sada, Jagodine i okoline Zaječara i svakako tu su humani ljudi iz Knjaževca sa svojom okolinom. Prošle godine ovaj Festival humanosti „Zlatna kap Timočke krajine“, održan je na bazenu „Banjica“ i  okupio je dobrovoljne davaoce krvi iz cele zemlje,
A, ove godine sva dešavanja ove Manifestacije održavaju se u Domu kulture. Planirano je da od 8:00 sati pa do 14:00 sati počne akcija prikupljanja ove dragocene tečnosti, a od 14:00 sati prelazi se na zabavni deo ovog programa. Biće organizovana jedna vrsta keteringa gde će učesnici akcije biti posluženi sendvičima, zatim će biti održan izbor za Mis „Zlatne kapi Timočke krajine“, a tu su i ostali prateći kulturno-zabavni sadržaji.

Ovu humanitarnu manifestaciju organizuje Društvo humanista železnica Srbije u saradnji sa Crvenim krstom i službama za transfuziju krvi iz Zaječara i Knjaževca a pokrovitelj je opština Knjaževac.

Humanim činom davanja krvi, davaoci pomažu osobama kojima krv znači život, a zalihe krvi su neophodne bolnicama i zdravstvenim ustanovama da bi mogle na vreme da reaguju, ako je pacijent životno ugrožen, kao i prilikom operacija pacijenata.
Zato širom sveta kao i u našoj zemlji se organizuju humanitarne akcije dobrovoljnog davanja krvi, koje su počele da prerastaju u manifestacije tradicionalnog karaktera. Većina dobrovoljnih davalaca krvi ne zna da, po zakonu, imaju brojne povlastice i da ne plaćaju participaciju za lekarske preglede, pojedine lekove i neke specijalističke usluge, a oni koji znaju, te beneficije retko koriste. Pravo na beneficije imaju oni koji su deset puta i više dali krv ili su bili davaoci u prethodnih godinu dana.

Manifestacija je našla svoje utočište u Knjaževcu, odlično je prihvaćena i domaćini je iz godine u godinu sa zadovoljstvom organizuju. Nadamo se da će tako biti i sledeće godine.

SJAJNO
 



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login