Sombor dodelio nagrade za „lovce“ na ambroziju

UREĐENJE GRADOVA  
Sombor dodelio nagrade za „lovce“ na ambroziju

SJAJNE VESTI IZ SOMBORA

Grad Sombor i kompanija „Oris“ su odlučili da uklone ambroziju sa teritorije ovoga grada. „Lovac na ambroziju“ je naziv za akciju koju su odlučili sprovesti u saradnji sa građanima i nagrađivati najbolje i najupornije učesnike vrednim nagradama. Ova akcija je krenula u junu i napravljen je presek od juna do septembra pa su ovih dana, u tu čast, podeljene nagrade učesnicima koji su osvojili najviše bodova.

Za one koji ne znaju ambrozija je korov koji se već decenijama nesmetano širi posebno po prostorima koji su zapušteni, i kod osetljivih osoba izaziva vrlo neprijatne alergijske reakcije. Ambrozija proizvodi veliku količinu polena koji je izuzetno jak alergen, a simptomi poput kijanja, curenja nosa ili svrab očiju mogu se ispoljiti u svim životnim dobima. To je jedan od razloga zbog čega je pokrenuta ova akcija.

Na ovu akciju mogao se prijaviti svaki zainteresovani građanin, a uslov je da ima iole ozbiljniji mobilni telefon sa minimalnim protokom interneta. Kada otkrije  površinu pod ambrozijom istu fotografiše i locira parcelu, zatim slike zagađenog područja upućuje organizatorima akcije, koje bi službe preduzeća „Oris“ u najkraćem roku trebalo trajno da uklone. Svako prijavljivanje organizatoru se boduje, a učesnici sa najvećim brojem prikupljenih bodova tokom trajanja akcije će moći da računaju na neki poklon iz nagradnog paketa u kome se nalaze računar, smart telefoni, bicikli…

Saša Todorović, gradonačelnik grada Sombora i Maja Pavličić, diplomirani ekolog, predstavnik kompanije „Oris“ d.o.o, dodelili su nagrade najuspešnijim „lovcima“ na ambroziju, koji su u periodu od juna do septembra meseca pronašli i preko mobilne aplikacije prijavili najviše lokacija sa ambrozijom na teritoriji grada Sombora. Grad Sombor i kompanija „Oris“ su odlučili da uklone ambroziju na teritoriji ovoga grada.

Napominjemo da je akcija krenula 5. juna na Svetski dan zaštite životne sredine, a imala je veliki odziv među građanima.

„Danas smo ovde kako bi smo ozvaničili kraj prve faze projekta „Lovac na ambroziju“ i dodeli nagrade najuspešnijim i najvrednijim lovcima. Uz pomoć njih šestoro, ali i svih drugih koji su učestvovali u „lovu“ na ambroziju uspeli smo da lociramo ukupno 344 tačke u katastarskim opštinama Sombor 1 i Sombor 2. Danas započinje naredna faza projekta u kojoj ćemo se usredsrediti na borbu protiv ambrozije i njeno uništavanje“ – kazala je Maja Pavličić, diplomirani ekolog.

Aleksandar Talosi je, kao „lovac“ na ambroziju sa najviše prijava, dobio lap-top računar, bicikl su dobili Bojan Minić i Minja Jovetić, dok su mobilne telefone dobili Strahinja Levnajić, Kristina Vančo i Matej Božić.

Sada sledi druga faza projekta, gde će stručne službe i grad Sombor, izvršiti precizno mapiranje svih lokacija koje su prijavljene u ovom projektu. Potom sledi trajno uništavanje ambrozije i čišćenje terena.
Sa ovim se želi postići poboljšanje uslova života u gradu, i smanjiti se broj osoba podložnih alergijama se na ugroženim područjima.

Nadamo se da će ovakva akcija zaživeti i u drugim gradovima Srbije.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login