47. Bemus počinje 21. oktobra na Kolarcu

DOGAĐAJI, MUZIKA  
47. Bemus počinje 21. oktobra na Kolarcu

SJAJNE VESTI IZ BEOGRADA

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) biće održane od 21. do 31. oktobra 2015.

Čast da otvori ovogodišnji BEMUS, u sredu, 21. oktobra na Kolarcu, tradicionalno imaće Simfonijski orkestar RTS pod upravom dirigenta Bojana Suđića, a biće izvedeno  pet solističkih koncerata, na kojima će se predstaviti renomirani solisti: Maja Rajković (klavir), Mladen Ðorđević (truba), Romen Dešarm (klavir), Ðampjero Sobrino (klarinet) i Erik Obije (truba).

Beogradske muzičke svečanosti BEMUS, osnovane 1969. godine su međunarodni festival klasične muzike koji se održava svake godine oktobra meseca u Beogradu. Tokom proteklih decenija na beogradskom podijumu predstavili su se neki od najpoznatijih muzičkih umetnika sveta: filharmonijski orkestri iz Beča, Los Anđelesa, Berlina, Petrovgrada i Minhena, Academy of St Martinin-the-fields, Cremerata Baltica i Gidon Kremer, Kronos kvartet, Svjatoslav Rihter i Marta Argerič, Jehudi Menjuhin i Maksim Vengerov i mnogi drugi.

Ove godine BEMUS se održava po 47. put i organizatori su se potrudili da obezbede dolazak vrhunskih izvođača jer je ovaj festival, jedan od najvećih festivala u regionu i jugositočnoj Evropi. Biće obeleženi i jubileji i značajne godišnjice, kao 50 godina rada i postojanja Beogradskog gudačkog orkestra „Dušan Skovran“ i 30 godina rada Simfonijskog orkestra i hora RTS.

Program na BEMUSU je bogat i sadržajan u izvođenju velikih i priznatihn umetnika.

Drugog dana festivala na programu su muzička dela koje će izvoditi solisti Sankt Peterburga pod upravom dirigenta Mihaila Gantvarga a nastupaju na Kolarcu od 20:00 sati.
Iz Kine dolazi izuzetna muzička trupa „Ih Cecn“, tradicionalni mongolski ansambl osnovan 2008. godine i on će se predstaviti posetiocima u Skupštini grada Beograda 23. oktobra.

„To je jedan od najtradicionalnijih, najizvornijih ansambala u Kini. Svi izvođači rođeni su u porodicama odgajivača stoke na mongolskim pašnjacima, a od tinejdžerskog uzrasta sticali su akademsko muzičko obrazovanje. Muzičari iz Mongolije sviraju na tradicionalnom gudačkom instrumentu sa izrezbarenom konjskom glavom morin hur (nalik guslama) i svojom muzikom uvešće publiku u duhovni svet mongolskog naroda“ – rekao je predstavnik Kulturnog odeljenja ambasade Kine u Beogradu Čeng Kai.

24. oktobra na Kolarcu od 20:00 sati posetioci će moći da uživaju u majstorijama na klaviru ruskog pijaniste Nikolaja Luganskog.
Izvornom muzičkom stvaralaštvu Kosova i Metohije biće posvećen koncert 25. oktobra.
U Sava centru, 26. oktobra od 20:00 sati, nastupiće primabalerina Boljšoj teatra Svetlana Zaharova i solisti Mihail Lobuhin i Ana Tihomirova gostuju u baletu Ludviga Minska „Bajadera“.
Beogradski gudački orkestar „Dušan Skovran“ i solisti LP Duo Sonja Lončar i Andrija Pavlović nastupaju 28. oktobra u Kolarcu.
Ove godine obeležava se 100. godišnjca stradanja srpske vojske u Prvom Svetskom ratu, pa će Hor „Ivo Lola Ribar“ prirediti koncert „Plava grobnica“ 29. oktobra.
30. oktobra u Skupštini grada posetiocima će se svojim nastupom predstaviti mladi muzičari Galina Nikolin, Ivan Bašić i Dušan Panajotović.

Mecosopran Ana Viktorova i Simfonijski orkestar i hor RTS pod upravom dirigenta Bojana Suđića zatvoriće 47. BEMUS 31. oktobra u Kolarčevoj zadužbi.

„Program festivala će biti posvećen delima 20. veka koja nisu „uspavljiva“, nego bude pozornost, i da predstavlja „zlatni trezveni presek“, a ne promovisanje novih dela kojem su namenjeni drugi festivali. Nama se učinilo da 20. vek još nije završen i da je to omot spisa koji nije definitivno zatvoren, a da je muzika 20. veka sa autorima pogledala nadahnuto u prošlost, videla dobro sadašnjost i naslutila razne nivoe apokaliptičnosti i spasenja u budućnosti“ – kaže umetnički direktor BEMUS-a Svetislav Božić.

Ulaznice za sve programe na 47. BEMUS-u se mogu nabaviti i onlajn: www.eventim.rs kao i na svim prodajnim mestima EVENTIM-a.

Za programe na 47. BEMUS-u koji se održavaju 23, 25, 29 i 30. oktobra ulaz je slobodan.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login