Jovana i Jelena Radenković – „Žene zmajevi“ iz Lađevaca

ZANIMLJIVOSTI  
Jovana i Jelena Radenković – „Žene zmajevi“ iz Lađevaca

SJAJNE VESTI O JOVANI I JELENI RADENKOVIĆ

Želela je Jelena Radenković iz Lađevaca da živi i uživa u porodici, srećom domu sa čovekom kome je izrodila decu, da zajedno posmatraju kako im deca rastu, završavaju školu. Sve su to bile želje koje su joj se ostvarivale, i sreća i puna kuća dečjeg smeha sve do prošle godine, a onda …

Jelena se udala mlada sa samo 14 godina, za svog Novicu kome je rodila šestoro dece, najstarije ima 17 godina a najmlađe 9 meseci koje nije upoznalo oca. A onda se sudbina poigrala i sa njom i sa decom: izvlačeći drva iz šume njen Novica je smrtno stradao, otišao iznenada i ostavio je samu da se bori kroz život, posle samo 17 godina srećnog braka.

Veliko domaćinstvo Radenkovića tražilo je mnogo ruku da rade, posebno muških, a tu je samo njen osamdesetogodišnji svekar, koji pomaže koliko može, a sve je palo na njena leđa. Veliko domaćinstvo sa tri štale u kojima se hrani 27 krava koje daju dnevno i do 300 litara mleka. Posla je mnogo a ruku malo, bar dok ne stasaju. Najveći oslonac joj je ćerka Jovana, koja je jako mlada morala da se uhvati u koštac sa svim problemima što ih život nosi. Pored obaveza u školi, ona pomaže majci kada god može, ustaje u četiri sata ujutro da bi pomogla oko čišćenja štale, oko hranjenja stoke i muže krava pa spremanja doručka za ukućane, a tek onda Jovana kreće u školu i do prve autobuske stanice pešači sedam kilometara.

Dok joj je otac bio živ radila je sa njim i naučila da hrani i pomuze krave, ali i nadgleda one koje su stelne. Jovana je na sebe je preuzela veliku odgovornost kako porodica ne bi ostala bez stalnih prihoda od poljoprivrede i zapala u velike materijalne probleme. Veliko je to optrećenje za nju, ali ona ne želi to da prizna već se bori kao da je zrela žena a ne devojčica. Kada se vrati iz škole brzo ruča i odmah se vraća poslovima u štalama. Ostane joj malo vremena uveče da uči a to je ne ometa da bude odličan đak.
Ni ona, a ni njena braća i sestre nisu ostvarili pravo na dečiji dodatak, a da ga imaju bila bi to velika pomoć kućnom budžetu. Ovako svi žive od prodaje mleka i mlečnih prerađevina, zarade mesečno toliko da bi preživeli.

Veliko domaćinstvo ima posla svaki dan, a uz dobru organizaciju i dobru slogu između Jelene i njenog svekra Veljka sve se stigne na vreme. Tako su i ove godine, na vreme pokupili seno, uradili silažu, a sada im preostaje vučenje đubreta, oranje i setva. Jelena je veoma optimističa i kaže da će se to stići na vreme.

Problem je i taj što Jelena ne može da nasledi gazdinstvo svog supruga Novice, jer nisu bili venčani, pa će zato zakonski naslednik postati njena ćerka Jovana. A nekada joj dođe da digne ruke od svega, rasproda stoku, ali mnogo malih usta treba nahraniti i izvesti na pravi put. Tu je devetomesečni Marko, trogodišnja Milica, petogodišnji Veljko i tri devojke od 14, 15 i 17 godina, a za nji se vredi boriti.

Odlučila je Jelena da se bori i boriće se dok svako od njene čeljadi ne krene sigurnim koracima u život.

BRAVO ZA JELENU!
ZA NADLEŽNE U DRŽAVI SRBIJI PITANJE: Da li će neko posetiti porodicu i pomoći koliko je država u mogućnosti?

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login