Budućnost džeza – 31. Beogradski džez festival od 28. oktobra do 1. novembra

DOGAĐAJI, MUZIKA  
Budućnost džeza – 31. Beogradski džez festival od 28. oktobra do 1. novembra

SJAJNE VESTI IZ BEOGRADA

31. Beogradski džez festival, je svakako najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, a ove godine održava se od 28. oktobra do 1. novembra, pod sloganom „Budućnost džeza- Future of Jazz“.

Kao svake tako i ove godine na Festivalu će se predstaviti najbolji novi autori iz džez budućnosti, muzičari koji nam otkrivaju zvuk džeza koji će tek doći. Beogradski džez festival je pre dve nedelje učestvovao na European Jazz Conference, kao jedini džez festival iz Srbije, što je početak našeg aktivnog učešća u Europe Jazz Network – Evropskoj džez mreži.

Od svog osnivanja 1971. godine, prošle godine Beogradski džez festival oborio je rekord u broju posetilaca, jer 15.000 posetilaca je nešto sa čim se ne mogu pohvaliti mnogi džez festivali. Ove godine se nadaju da će ta cifra biti premašena jer će festival trajati dan duže zahvaljujući dodatnoj, posebnoj koncertnoj večeri 28. oktobra, u okviru koje će se publici predstaviti naši najveći džez talenti iz Srbije i dijaspore, uz promocije njihovih novih albuma Vladimira Kostadinovića, Nakeda, Hashima.

Tokom trajanja 31. Beogradskog džez festivala publiku očekuje jedan od najraznovrsnijih programa ikada, sa ukupno 18 koncerata i preko 80 najaktuelnijih džez umetnika, pre svega iz SAD, a potom iz Austrije, Danske, Italije, Nemačke, Norveške, Portugalije, Španije, Švedske, Turske, Hrvatske, Slovenije i Srbije, koji će nastupiti u Domu omladine Beograda.

Svaki Beogradski džez festival, na otvaranju, predstavlja jednog domaćeg džez umetnika, koji se uz podršku festivala razvija. A ove godine to će biti Jelena Jovović, izuzetna umetnica iz Beograda, sa međunarodnim sastavom Jazz Junction, uz posebno naručen internacionalni projekat naše izuzetne pevačice, koji će nam otkriti nova poglavlja budućnosti džez muzike.

29. oktobra u Domu omladine Beograda, posetiocima će se predstaviti sjajni afroamerički saksofonista Džejms Brendon Luis. Radi se o jednom od najtalentovanijih svetskih saksofonista, koji dolazi pravo iz srca novih rasnih nemira, a koji se na aktuelnom albumu angažovano i sa spiritualnom dubinom bavi rasnim problemima u Americi nekad i sad. Takođe, donosi novi uzburkani duh džeza koji preispituje društvene okolnosti. Predstaviće se i saksofonista Toni Malabi, čiji projekat TubaCello okuplja još par velikana kreativne improvizacije, kao što su Džon Holenbek, Bob Stjuart i Kristofer Hofman.

30. oktobra takođe u Domu omladine Beograda, svoj nastup imaće mlada austrijska umetnica Lia Pale, čiji će nas svež glas i specifičan scenski nastup, i koja će posetioce podsetiti na autentičnu evropsku muzičku tradiciju u kojoj su džez i kabare uzbudljivo isprepletani. Na njenom repertoaru su originalne obrade pesama Hajnea i Rilkea. Publici će se predstaviti i Migel Zenon, saksofonista, predstavnik je latin-džeza i donosi  sa sobom drugačiju estetiku: ritmovi su tu, na radost publike, ali i zrela duhovnost.

31. oktobra u Domu sindikata održaće se koncert jedne od najsjajnijih novih zvezda svetske džez scene Hiromi. Mlada japanska pijanistkinja svojim virtuoznim pristupom ovom instrumentu oduševljava naročito mladu publiku širom sveta, a u našoj zemlji se predstavlja prvi put u triju sa dvojicom velikana savremene muzike, džez basistom Entonijem Džeksonom i rok bubnjarom Sajmonom Filipsom.

Pre nje nastupa Big Bend RTS sa specijalnim gostom, sjajnim nemačkim kompozitorom i saksofonistom Kristofom Lauerom. Ova tradicija ukrštanja naših talenata sa eminentnim inostranim umetnicima deo je koncepta festivala od njegovog obnavljanja 2005.
Tu je i nastup saksofoniste Rudreša Mahantapa, dobitnika nagrade za džez album godine, na poslednjem glasanju kritičara svetskog džez magazina Daunbita, i prava je poslastica za sve avanturiste duha.

1. novembar je rezervisan za gostovanje slavne grupe Supersilent predvođene legendarnim trubačem Arveom Henriksenom i producentom Helgeom Stenom, koji nam dolaze iz Norveške. Oni po svom repertoaru spadaju u apsolutnu evropsku umetničku elitu već godinama, kao bend koji je stvarao „nu jazz“ pokret i među prvima ukrštao elektronsku muziku i jazz.

Beogradski džez festival ove godine ima najveći budžet od svog obnavljanja, 17.000.000 dinara, a do sada je već prodato 1.300 ulaznica što je rekord, od toga 165 kompleta. Cene ulaznica na dan kupovine su različite a ako se odlučite za komplet ulaznice za glavni program cena je 4.400 dinara. Cene kompleta za ponoćni program: 1.500,00 dinara u pretprodaji a 2.000,00 dinara na dan održavanja koncerta.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login