Veliki potencijal Priboja i okoline u proizvodnji nameštaja od punog drveta

INVESTICIJE  
Veliki potencijal Priboja i okoline u proizvodnji nameštaja od punog drveta

SJAJNE VESTI ZA PRIBOJ

Želja da se u našu državu investira, a posebno u proizvodnju, da se podigne stepen zaposlenosti, dovela je direktora Projekta održivog lokalnog razvoja USAID-a Hauarda Okmana, u opštinu Priboj.

Na sastanku sa čelnicima i presednikom opštine Priboj bilo je razgovora o mogućnostima proizvodnje nameštaja od punog drveta, koja po njihovom mišljenju bi imala dobru prodaju u Evropi i van nje. Najviše se govorilo o prirodnim resursima sa kojima naša država raspolaže, pokrenuto je i pitanje zašto proizvođači nameštaja, u Srbiji i okruženju, ne koriste sirovinu koju imaju na raspolaganju i na dohvat ruke. A nakon toga pitanje zašto proizvodnja nameštaja nije bazirana na punom drvetu, već prerađevinama.

Opština Priboj je jedan od partnera Američkoj agenciji za međunarodni razvoj USAID, koja je spremna da podrži finansijskim sredstvima ovaj projekat, pa je doneta odluka da se ova ideja predstavi Vladi Srbije. Takođe je odlučeno da se ova ideja predstavi kao inicijativa lokalnih samouprava, koje su spremne da krenu u projekat i koje takođe imaju svoje resurse za izradu i plasiranje najkvalitetnijeg nameštaja na svetsko tržište.

„U saradnji sa predsednicima opština i gradonačelnicima u onim delovima Srbije gde postoje dobri drvni resursi, želimo da pokrenemo jednu inicijativu koja će iznova postaviti pitanje, kako najbolje iskoristiti sirovinu koju imamo i postati konkurent na tržištu drvenog nameštaja u svetu. Mi imamo i sirovinu i znanje, radnu snagu a imamo i Ikeu koja će hteti to sve da kupi.“ – rekao je Hauard Okman.

Ova ideja je pokrenuta iz razloga što je trenutna potreba osetno porasla za kupovinom nameštaja koji je izrađen od punog drveta, a ne od prerađevina od drveta u Evropi i šire, kao i to da u Srbiji već postoje svi neophodni resursi koji bi se iskoristili na pravi način. Sa ekonomskog gledišta, postoje određeni zahtevi od strane zainteresovanih kupaca a koji se moraju udovoljiti.

Ovo je zajednički projekat Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, opštine Priboj sa ostalim lokalnim samoupravama i sa EU PROGRESOM, koji će svakako omogućiti otvaranje novih radnih mesta i povećati broj zaposleih u Srbiji. Ovu inicijativu će predstaviti i obrazložiti Vladi Srbije na predstojećem Sajmu nameštaja 2015. u Beogradu.

Zadovoljstvo ne krije predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, koji se zahvalio USAID-u na pomoći koju pruža opštini i izrazio želju da će se i ova inicijativa završiti uspešno.

„Imamo i mogućnost transporta prugu Beograd-Bar, Slobodnu zonu ogromnog prostora koju možemo ponuditi proizvođačima nameštaja. U zajedničkom nastupu, naročito sa Novom Varoši koji su otišli korak dalje kupovinom Inove, drugim lokalnim samoupravama, Vladom Srbije, nadam se da ćemo uspeti ispuniti sve zadatke koji su pred nama za realizaciju ove priče“ – reči su predsednika opštine Priboj.

Osim što je opština Priboj i druge lokalne samouprave zainteresovane za ovaj projekat, one imaju na raspolaganju i 36.000 hektara zemljišta pod šumom, što je svakako veliki resurs.

Nadamo se da će i ovaj projekat zaživiti.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login