Najbolje duvan čvarke u Valjevu napravili su Marko Stojić i ekipa „Mesoprodukta“

DOGAĐAJI, PROMOCIJA SRBIJE  
Najbolje duvan čvarke u Valjevu napravili su Marko Stojić i ekipa „Mesoprodukta“

SJAJNE VESTI IZ VALJEVA

Tradicinalno, već 10. godinu za redom, vikendom sredinom oktobra, grad Valjevo se pretvori u grad takmičenja i uživanja u pravljenju i degustaciji duvan čvaraka.

Manifestacija je bila zakazana za 11. oktobar ali zbog najavljenih loših vremenskih uslova, pomerena je za 18. oktobar 2015. godine.
I ove godine na desnoj obali Kolubare, okupili su se mesari i domaćini da se dokažu u pripremanju čuvenog specijaliteta ovog kraja – duvan čvarcima. Tu su i posetioci koji su želeli „kupiti“ tajnu spremanja čvaraka po recepturi staroj dvesta godina, recept koji su izumili stari Valjevci.

Od rane zore krenulo se u borbu ko će da ponese titulu pobednika, vatrom ispod kazana i neumornim mešanjem masti, pritom vodeći računa da čvarci ne zagore. Topili su se i pravili čvarci boje zlata ili boje duvana po kom su i dobili ime. Po oprobanom receptu uz dosta vode i dugo kuvanje nakon šest do osam sati, mast se pažljivo cedi, a čvarci se prže i potom se cede kroz lanenu tkaninu – i eto duvan čvarak je spreman za ocenjivanje i degustaciju.  Najbolji duvan-čvarci prave se s ljubavlju, što se duže kuvaju – to su bolji.

Prvi Festival je održan je 2006. godine u Valjevu, na inicijativu  valjevskog mesara Slavena Batočanina, koji se i danas trudi zajedno sa Valjevcima da ovaj proizvod bude zaštićen kao „Valjevski brend“, i da kao takav bude priznat i u Srbiji i u Evropi.

„Pravi, originalni duvan-čvarci potiču i proizvode se isključivo u valjevskom kraju, odatle su se proširili i u druge krajeve Srbije. Napravljeni su prvi put pre oko dva veka, sasvim slučajno, kada su domaćini iz sela u okolini Valjeva svinjsku mast dugo cedili, kako bi dobili veće količine“ – kaže nekrunisani kralj duvan-čvaraka.

Svaka godina donosi veći broj takmičara i posetioca, pa tako i ova, takmičilo se 48 pojedinaca ili ekipno, a manifestaciju je posetilo oko 36.000 posetilaca, iz Valjeva i mnogih gradova Srbije i okruženja. Na festivalu čvaraka našlo se više od 90 izlagača svojih proizvoda, a prodato je između četri i pet tona mesa i drugih mesnih prerađevina, većinom pravljeni tog dana. A ek duvan-čvaraka koje osim što su probali, mnogi su poneli kućama da i tamo uživaju u ovom kvalitetnom specijalitetu.

„Naši sremski čvarci krupniji su i masniji, kuvaju se znatno kraće, svega par sati i prave se od slanine. Valjevski duvan-čvarci kuvaju se višestruko duže, za njih je potrebna maltene cela svinja od 250 do 300 kilograma, najbolje starije krmače, kako smo čuli od naših prijatelja, domaćina festivala na kom već drugu godinu učestvujemo“ – kaže Mirko Verbić, član ekipe iz Krčedina.

A kakav bi festival bio a da ga ne prati muzičko-zabavni program, jer kako mnogi kažu „bez dobre muzike, nema ni jela ni veselja“, važno je doći, uživati a pobeda nije na prvom mestu.

Kad smo kod pobednika žiri je ocenio:

– Najbolje čvarke, napravio je Marko Stojić i ekipa „Mesoprodukta“
– drugo mesto je zauzela mesara „Golubović“
– a treće mesara „Dubljević“.

Najbolji „veslač“ je Dejan Lepojević, a među nagradjenima je i mesara „Cvetković“.

Kad je u pitanju veselje prva je ekipa Etno sela Lelić, a najuporniji čvarkoljubac je STR „Patak“, najbolji početnici ekipa Pivnice „Golos“.

U takmičarskom delu Festivala organizovano je i revijalno takmičenje u obaranju ruke, na kome je pobedio Valjevac Milan Veselić.

Raširio se srpski brend Duvan-čvarci iz Valjeva, osim u Evropi, priliku da ih probaju i uživaju imaju i stanovnici SAD, Kine, Kanade, Argentine što bi narod rekao „dobar čvarak se svugde služi“. Samo u našem glavnom gradu Beogradu dnevno se proda oko dve tone ovog valjevskog specijaliteta.

Ako ste ove godine propustili ovu manifestaciju, eto prilike da sledeće godine dođete, probate i uživate u ovom specijalitetu.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login