Niški đaci i volonteri farbaju kante za otpatke da podstaknu njihovu upotrebu

UREĐENJE GRADOVA  
Niški đaci i volonteri farbaju kante za otpatke da podstaknu njihovu upotrebu

SJAJNE VESTI ZA NIŠ

Zaštita i očuvanje životne sredine predstavljaju obavezu svakog pojedinca i institucije, kako bismo resurse kojima danas raspolažemo ostavili i za generacije koje dolaze. S obzirom na način života kojim živimo, nemarnost, neodgovornost su učestale osobine kojima možemo okarakterisati većinu sugrađana.

Da se takve stvari ne bi dešavale i da bi se probudila svest građanima o tome koliko je zaštita životne sredine glavni faktor za očuvanje, prvenstveno zdravlja kao i životnog prostora, dosetili su se mladi Volonteri iz udruženja „Azbuki“.

Naime, volonteri udruženja „Azbuki“ uključujući đake Umetničke i Prehrambeno-hemijske škola iz Niša, kao i decu sa smetnjama u razvoju iz Doma učenika srednjih škola i Doma za decu i omladinu „Duško Radović“ su organizovali akciju ulepšavanja niških parkova farbanjem kanti za otpad raznim bojama kako bi one bile upadljive i samim tim bi se skrenula pažnja sugrađanima na njihovu upotrebu. Zatim su volonteri anketirali prolaznike u vezi sa poznavanjem oblasti zaštite životne sredine, koliko znaju i koliko su upućeni u recikliranje i govorili su o značaju ove oblasti.

Ova jako korisna akcija se sprovodila kroz projekat „Šareno, čisto, veselo – zdravo“ koji promoviše recikliranje, zaštitu životne sredine i uređenje javnih prostora sa ciljem da se kroz organizaciju korisnih aktivnosti za mlade podigne svest o važnosti kvaliteta i čistoće parkova i drugih zelenih površina.

Ovi marljivi mladi ljudi su ulepšali park Svetog Save, park Čair i parkove ispred Gradske kuće i na Trgu kralja Aleksandra.

Akcija je bila među volonterima podeljena. Za šarenilo kanti za smeće u niškim parkovima zaslužni su đaci Umetničke škole, a njihovi drugovi iz Prehrambeno-hemijske škole su prolaznicima u Parku Svetog Save, Čairu, na Trgu kralja Aleksandra i u parku ispred Gradske kuće govorili o zaštiti životne sredine i recikliranju i radili ankete.

„Ova akcija bila je prava prilika da se proveri do koje mere mladi građani Niša poznaju metode za čuvanje prirode i za recikliranje, kao i da se od njih samih čuju odlični predlozi za zaštitu i unapređenje prostora na kojima borave mladi“ – kažu organizatori iz Udruženja mladih „AzBuki“.

Ovakve akcije su potrebne svim gardovima i nadamo se da će se i drugi gradovi i njihovi stanovnici ugledati na marljive niške đake.

Sve akcije su deo sjajnog projekta koju se organizuje u okviru programa „Mladi su zakon“.
Veliku podršku ovom projektu pruža Edukativni centar, a kao nezaobilazan faktor je svakako Ministarstvo omladine i sporta koji daje veliku podršku mladima.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login