Veliki školski čas u Šumaricama počinje u 11h

DOGAĐAJI, ISTORIJA  
Veliki školski čas u Šumaricama počinje u 11h

SEĆANJE NA STRADALE U ŠUMARICAMA
DA SE NE PONOVI!

Danas, 21.10.2015. godine u 11h, kod Spomenika streljanim đacima i profesorima u kragujevačkim Šumaricama biće održana mirovna manifestacija „Veliki školski čas“ u znak sećanja na streljane đake i ostale civile u Drugom svetskom ratu.

Kragujevački masakr (kragujevački oktobar) je najtragičnijih događaja koji se dogodio u Srbiji u tom ratu i jedan od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu.
Da napomenemo da je nemački okupator streljao đake i civile u Kragujevcu u znak odmazde, a povod su bili nemački gubici u borbama sa partizanskim i četničkim jednicama 1. oktobra na putu Kragujevac-Gornji Milanovac, u kojem su Nemci imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika.
Ovaj zločin je naredio general Franc Beme 10. oktobra 1941. godine i potpisao streljanje 100 Srba za jednog ubijenog Nemca i 50 Srba za ranjenog, a zločin je izvršen 21. oktobra iste godine.

Na Nirnberškom procesu izrečeno je da je u Šumaricama streljano između 6500 i 7500 civila, dok istraživanja govore da je ubijeno 2.792 građanina jer za toliko osoba raspolažu ličnim podacima – ko su, gde su i kada rođeni, čime su se bavili. Među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađi imao 11 godina.

Cilj „Velikog školskog časa“ da se svetu pošalje poruka da se nikada i nigde ne ponovi zločin kakav se dogodio u Kragujevcu.

U okviru „Velikog školskog časa“ ove godine će biti izveden scenski prikaz pod nazivom „Između neba i zemlje“, a po delu „Nišči“ kragujevačkog pisca Vidosava Stevanovića, koji je uradio i scenario. U ovom scenskom prikazu učestvuju glumci Knjaževsko-srpskog teatra, muziku je uradio Zoran Hristić, a reditelj je Jano Čanji.

Tekst scenskog prikaza „Između neba i zemlje“, po prvi put od 1971. godine, od kada se u Šumaricama održava ova manifestacija, ponuđen je kao prozna celina, u kojem se kroz osam ispovednih fragmenata, prepliću i nastavljaju produbljujući priče o individualnim sudbinama streljanih do opštih, univerzalnih značenja.

Prvi put Veliki školski čas biće preveden na znakovni jezik, kako bi manifestaciju mogla da prate i lica sa oštećenim sluhom.

Na Radio-televiziji Kragujevac u 11 sati počinje direktan prenos ove antiratne i mirovne manifestacije.

Ove godine, tačnije 21.03.2015. godine, jedan zaljubljenik u poeziju, Saša Mićković, napisao je pesmu posvećenu streljanju u Šumaricama:

STRELjANjE U ŠUMARICAMA

I

Tog dana je jeza škripala niz kosti,
od straha i stresa, bola, poniženja.
Život se sa smrću uz krvcu premosti,
tih žrtava svetost ni danas ne jenja!

Šegrti i đaci, čistači obuće,
rastrzana mladež bdije ispred groba.
Iz njihovih glava proniklo je pruće,
bejaše to slepo, zlosvirepo doba!

Krv je žustrim mlazom curila po travi,
iz dečačkih srca, pluća i stomaka!
Vermaht tako narod zlobno obezglavi,

oči mrtvih đaka blešte posred raka!
Čuli su se krici, pucnjava i vriska,
učiteljska ruka dečju krhku stiska!…

II

Iz očiju mekih curile su suze,
moliše za život pogledi detinji.
Natopljene krvlju pocepane bluze,
razorena mladost posta ravna trinji!

Kasnije, kroz noćcu, dugo još se čulo,
plakanje i škrgut, naricanje majki!…
Niz poljanu rosnu opelo rasulo,
svaka humka posta izvor večnih sjajki!

Ptice, psi i mravi, spoznavši teskobu,
oko Šumarica kretali se nisu!
Još uvek se čuje pištanje u grobu,

smrt mladežnost smlavi u krvavom brisu!
Ta grobnica jezna krvlju gustom klija,
dečici iz čela ko da baklja sija!

Pariz, 21.03.2015.

Saša Mićković je srpski pesnik, rođen je u gradu Špital, Austrija, 1980. godine, a detinjstvo provodi u Rači Kragujevačkoj, gde uz strica, Radmila Mićkovića, počinje sa pisanjem prvih soneta 2010. godine. Danas živi i radi u Parizu.

DA SE NE PONOVI!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login