Svečana akademija povodom Dana oslobođenja Zemuna u II svetskom ratu

ISTORIJA GRADOVA  
Svečana akademija povodom Dana oslobođenja Zemuna u II svetskom ratu

SJAJNE VESTI IZ ZEMUNA

Povodom Dana oslobođenja Zemuna u drugom svetskom ratu, 22. oktobra 2015. godine, održaće se Svečana akademija sa početkom u 18:00 časova u svečanoj sali Doma vazduhoplovstva.

Stanovnici Zemuna su protestvovali u martu 1941. godine zbog potpisivanja, tadašnje vlade, sporazuma sa Silama osovine. To je rezultiralo da 12. aprila Zemun bude okupiran od strane Nemačke, ali stanovnici pružaju otpor i počinju sukobi sa okupatorom i njegovim slugama. Borbe koje su vođene su izazvale velike ljudske žrtve kao i ogromnu materijalnu štetu. Kako je teritorijalno pripadao Beogradu jedinice NOVJ i pripadnici Crvene armije su nakon dva dana posle oslobađanja Beograda, ušle u Zemun i 22. Oktobra Zemun je postao slobodan grad.

Zemun je opština u Srbiji, u gradu Beogradu, sa oko 150.000 stanovnika, a Opština Zemun zauzima površinu od 15.356 ha. Zemun se nalazi na ušću Save u Dunav u jugoistočnom delu Srema. Teritorijalno, istorijski, politički, kulturno, ekonomski i saobraćajno vezan je za Beograd, u čijem je sastavu od 1934. godine.
Prvi naziv za Zemun bio je Taurunum. Najstariji pisani tragovi o današnjem imenu grada datiraju iz XII veka. Nastao je od slovenske reči „zemlin“ i pretpostavlja se da se ime vezuje za zemljani grad.
Nekada zaseban grad, Zemun je u sastavu beogradskih opština od 1945. godine, a od 2004. godine od dela Opštine Zemun formirana je Opština Surčin.

Zemun je jedan od najvećih industrijskih centara, sa metaloprerađivačkom, tekstilnom, industrijom kože i obuće, hemijsko-farmaceutskom, drvnom. Značajno je središte drumskog, rečnog i vazdušnog saobraćaja. Zemun je, kao deo Beograda, veliki kulturno-prosvetni centar. Danas se teritorijalno širi prema zapadu i jugozapadu, gde se spojio sa Novim Beogradom. Nakon rata Zemun je doživeo privredni preporod i izrastao je u značajan industrijski centar, naročito u oblasti privrede, poljoprivrede i farmaceutsko-hemijske industrije. Sa svojim privrednim razvojem Zemun postaje i značajan prosvetni i naučni grad. Pored obaveznih osnovnih i srednjih škola tu su Poljoprivredni fakultet, Viša medicinska škola, Viša mašinska škola i Viša škola untrašnjih poslova.

U posleratnom periodu u Zemunu je na Avijatičarskom trgu 1954. godine postavljen spomenik u bronzi posvećen palim borcima u Narodnoj revoluciji, čiji je autor Jovan Kratohvil. Pojedini spomenici u Zemunskom parku takođe su posvećeni borcima, kao što su skulpture Talac i Bombaš.

Slava opštine Zemun je Vozdizenje Časnog Krsta – Krstovdan (koji se slavi 27. septembra). Kao dan opštine slavi se 5. novembar, datum kada je srpska vojska oslobodila Zemun u Prvom svetskom ratu.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login