Uskoro Muzej rokenrola u Beogradu

MUZEJI  
Uskoro Muzej rokenrola u Beogradu

SJAJNE VESTI ZA SVE LJUBITELJE ROK MUZIKE

Da je Muzej rokenrola dobra ideja i potreba da se nađe u našoj zemlji govori činjenica da je istorija domaće rok muzike dovoljno bogata i da ne zaostaje ni za jednom metropolom. Shodno takvoj konstataciji, grupa legendarnih muzičara sa ovih prostora postavila je za cilj da u Beogradu napravi muzej Rokenrola, gde bilo predstavljeno višedecenijsko stvaralaštvo umetnika iz cele Srbije.

Grupa entuzijasta – Miroslav Cvetković Cvele iz grupe Bajaginih „Instruktora“, pravnik Srđan Stojanović, Jovan Jovanović, pomoćnik gradskog sekretara za kulturu, Goran Lončar i Bane Lokner, rok kritičar osnovali su Institut za savremenu muziku i pokrenuli inicijativu za osnivanje muzeja.

22. oktobra u 18 časova je otvorena izložba koja je predstavila ideju da Beograd dobije Rok muzej. Izložba je organizovana u galeriji „Centar za ravnotežu“ od strane Instituta za savremenu muziku. Ceremonija je privukla mnoštvo legendarnih muzičara i ljudi iz sveta rokenrola što je bilo i za očekivati. Projekat su svojim prisustvom uveličali i podržali Bajaga, Kornelije Kovač, YU grupa, Vlada Džet, Petar Janjatović,  članovi grupe „S vremena na vreme“, Ranđa („Neverne bebe“), Zdenko Kolar, glumica Tanja Pujin … Projekat takođe ima podršku gradskog Sekretarijata za kulturu i Ministarstva kulture i informisanja.
Beogradska izložba će biti postavljena oko mesec dana a zatim će se krenuti sa aktivnostima oko muzeja, kao što su tribine, radionice … Izložba je napravljena da bude mobilna, putovaće se po gradovima Srbije pa će i tokom svog putovanja Zaječarcima, Leskovčanima ili Nišlijama … priređivati i koncerte uz sve ono što čini rokenrol žurku.

Rok muzej bi po rečima osnivača trebalo da, osim stalne i putujuće postavke, obuhvati i druge aktivnosti kao što su Kuća slavnih, edukacija, tribine, predavanja, radionice, projekcije tematskih filmova itd.

Miroslav Cvetković Cvele je uputio poziv svim istomišljenicima koji su godinama sakupljali i čuvali fotografije, stare instrumente, nosače zvuka, fotografije i tekstove iz štampanih medija o ljudima koji su započeli istoriju domaćeg rokenrola i knjige koje su za temu imale rokenrol, aparate na kojima su slušali ovu muziku, stare gramofone, televizore  i sve drugo što ih podseća na neka vedra i kreativna vremena a što im ne treba, a smatraju da im je  mesto u muzeju, da se jave i posete veb stranicu www.rokmuzej.rs gde imaju sve kontakte.

„Moja je ideja da se ti ljudi, koji su se malo udaljili, ponovo skupe. To je, takođe, jedan od važnih ciljeva. Apsolutno. To i jeste cilj, ali za kraj. Ne možemo da stignemo da uradimo sve odmah. Jugoslovenski rokenrol je jedna neodvojiva celina, pa, kad se stvore uslovi, mi ćemo to ponovo da sastavimo“ – završio je Cvele.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login