Održano takmičenje u gađanju glinenih golubova u Nišu

OSTALI SPORTOVI  
Održano takmičenje u gađanju glinenih golubova u Nišu

SJAJNE VESTI IZ NIŠA

U subotu 24. oktobra, nadomak Niša, na strelištu „Malča“ održano je takmičenje u gađanju glinenih golubova. Okupili su se strelci iz cele Srbije a među njima i jedan takmičar iz Rusije, da pokažu svoju preciznost u gađanju meta.

Iako vreme nije bilo naklonjeno takmičarima, jer se gađalo po dosta hladnom ali i suvom vremenu, sve je funkcionisalo u najboljem redu. Bilo je preko 100 nastupa, mogla se videti vrhunska oprema kao i oružje najnovije proizvodnje. Takmičari su demonstrirali ovaj olimpijski sport na najvišem nivou.

„Spremni smo da razvijamo lovno streljaštvo i otvoreno smo stali na stranu „Safari kluba“ i ovog turnira. Razvojem ove discipline edukujemo lovce za korišćenje oružja i smanjujemo pritisak na divljač“ – izjavio je predsednik LU Niš Bratislav Ćirković.

Prvo mesto sa najviše pogođenih letećih glinenih golubova pripalo je Beograđaninu Milošu Aleksiću. Drugo mesto je osvojio Zoran Radisavljević iz Petrovca na Mlavi, dok je treće mesto je zauzeo takmičar Milan Stanković iz Pojata.
U ekipnom plasmanu pobedila je ekipa „P. T. – Trap“ iz Petrovca na Mlavi.

Pre pet godina, na putu ka selu Malča, na mestu gde je bila deponija, izgrađeno je strelište za olimpijsku disciplinu gađanje glinenih golubova. Ovo je prvi objekat koji je izgrađen u našoj zemlji i opremljen je po svim strogim standardima i zahtevima ove specifične sportske discipline.
Planirano je da novoizgrađeni streljački teren u Malči može da se prihvati svih takmičenja na godišnjem nivou. Takođe i prateći objeti će moći ugostiti više od 500 takmičara iz šireg regiona. Osim takmičenja u ovom objektu će moći da vežbaju strelci iz lovačkih udruženja kao i amaterski ljubitelji ove veštine. Sve u svemu Nišlije su dobile još jedno mesto za rekreaciju, kao i potencijalnu turističku destinaciju.

Gađanje letećih meta popularni „trap“ je relativno stara disciplina. Pojavila se sredinom 19. veka u Americi, kada se umesto živih golubova gađani glineni golubovi. Trap je sportsko gađanje puškom sačmarom na leteće mete u vazduhu na linijskom strelištu. Mašine za izbacivanje meta ugrađene su u rov koji je paralelan sa streljačkim mestima. Mogu biti različite konstrukcije tj ručno-mehaničkog, električnog ili elektronskog okidanja. Izbačaj i ugao leta u odnosu na strelca ide u raznim pravcima, a taj redosled nije poznat takmičaru. U slučaju promašaja mete prvim hicem, za vreme leta mete dok je još u vazduhu, strelac može ispaliti još jedan hitac, a računa se da je meta pogođena ako se od nje odvoji vidljiv komadić.

Ova disciplina je u programu Letnjih olimpijskih igara od drugih Igara 1900. godine u Parizu.

Turniru su pomogli predstavnici Lovačkog udruženja Niš koji su i sami učestvovali.

Pogledajte kako je to izgledalo pre pet godina na strelištu nadomak Niša:

A kako to izgleda na profesionalnom takmičenju:

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login