Olivera Jevtić pobedila u Podgorici i obezbedila ućešće na OI u RIU

OSTALI SPORTOVI  
Olivera Jevtić pobedila u Podgorici i obezbedila ućešće na OI u RIU

SJAJNE VESTI IZ PODGORICE

Još jedna viza za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru je overena. Taj uspeh je ostvarila atletičarka Olivera Jevtić na juče završenom Podgoričkom maratonu.

Na 22. internacionalnom Podgoričkom maratonu, Olivera Jevtić je pobedila pretrčavši stazu od 42 kilometra i 195 metara za dva sata, 39 minuta i 31 sekundi. Ovim rezultatom ispunjena je norma za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Predviđena norma, u disciplini maraton, za učešće na Olimpijadi iznosila je dva sata i 42 minuta. Oliveri je ovo peti put da učestvuje na Olimpijskim igrama.
Drugoplasirana takmičarka je Tepkuri Bivot iz Kenije, a treće mesto je osvojila Bugarka Milica Mirčeva.

Činjenica je da joj učešće u Podgoričkom maratonu odgovara, jer je redovno prisutna na startu trke i da je u konkurenciji maratonki stigla do drugog uzastopnog, a ukupno petog trijumfa u Podgorici.

Olimpijske igre u Rio de Žaneiru održaće se od 5. do 21. avgusta 2016. godine. Olivera ima 38 godina i do sada je učestvovala na Igrama u Sidneju 2000. god, Atini 2004. god, Pekingu, 2008. god. i Londonu 2012. godine. Najbolji rezultat ostvarila je u prestonici Grčke, kada je bila šesta i najbolje plasirane Evropljanka.

„Posle pobede na Sarajevskom polumaratonu i na Prvenstvu Srbije u Kragujevcu znala sam da mogu i do norme za Olimpijske igre. I zaista na Podgoričkom maratonu mi se nekako posrećilo. U jednoj trci kao da sam prošla kroz tri kapije i ostvarila tri cilja. Što bi se reklo „jednim udarcem“ sam došla do prvog mesta na Balkanu, ostvarila olimpijsku normu i bila sveukupni pobednik trke. Iako se u maratonu nikad ne zna, ja sam uspela da pobedim opet i ostvarim zacrtano“ – oduševljena je Olivera.

Podgorički maraton je bilo i Prvenstvo Balkana, a naši takmičari i u muškoj i u ženskoj konkurenciji su ostvarili pobede. Već smo rekli da je Olivera Jevtić trijumfovala u ženskojkon kurenciji dok je kod muškaraca pobedio Darko Živanović.
Na internacionalnom takmičenju u Podgorici, najbrži je bio Kenijac Džastos Kiprono u muškoj konkurenciji, pošto je kroz cilj prošao posle dva sata, 19 minuta i 20 sekundi.
Srpski maratonac Darko Živanović trku je završio kao četvrtoplasirani 2:35:04, ali je postao prvak Balkana u maratonu. Treće mesto na Balkanu pripalo je, takođe, srpskom atletičaru, Milošu Milovanoviću sa rezultatom dva sata, 26 minuta i šest stotinki, što je njegov novi lični rekord.

Na 22. Podgoričkom maratonu učestvovalo je oko 450 takmičara iz 38 zemalja.

Oliverinim rezultatom srpska atletika stigla je do sedme olimpijske vize, pre nje mesto u Riu izborili su: Ivana Španović (skok u dalj), Asmir Kolašinac (bacanje kugle), Amela Terzić (1.500 m), Dragana Tomašević (disk), Predrag Filipović i Vladimir Savanović (brzo hodanje).

Olivera će za tri nedelje trčati u Valensiji, potpuno opušteno jer je viza overena. Verujemo da će i na tom maratonu postići dobar rezultat.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login