60 godina postojanja popularnog „Fiće“

AUTOMOBILI  
60 godina postojanja popularnog „Fiće“

SJAJNE VESTI IZ KRAGUJEVCA

I dan danas, kada upitate stariju generaciju koje im je vozilo najbolje svi će odgovotiti kao iz topa „Fića“, automobil koji se proizvodio u pogonima kragujevačke fabrike automobila „Zavod Crvena Zastava“.

Bio je to porodični automobil kojeg je većinom vozila radnička klasa, išlo se sa njim i na duža putovanja i na letovanja. Automobil skromnih predispozicija bio je prilagođen tadašnjim uslovima u saobraćaju. Sa solidnom maksimalnom brzinom od 120 km na sat i skromnom potrošnjom goriva bio je veoma tražen na tržištu.

Ovih dana se obeležava jubilej, 60 godina od početka proizvodnje fiće, odnosno vozila marke „Zastava 750“. Popularnog „Fiću“ je osmislio i konstruisao tadašnji mašinski inženjer Fijata Dante Đakoza, koji je trebao da zameni tadašnji „topolino“ model fiat 500.

U Jugoslaviji fića se počeo proizvoditi 18. oktobra 1955. godine, po licenci italijanskog Fijata, u fabrici u Kragujevcu. Prvi proizvedeni model poklonjen je Titu.

Do završetka proizvodnje ovog modela automobila sa montažnih traka u fabrici „Zastava automobili“ sišlo je ukupno 4,3 miliona vozila marke fiat 750. Najveća proizvodnja ovog modela automobila, bila je u zadnje 3 decenije kada je sa montažnih traka sišlo je 923.487 komada, a poslednji primerak proizveden je 18. novembra 1985. godine.

Danas se kod nas i u svetu još uvek vozi po neki model ovog popularnog modela. Procena je da se u svetu i kod nas i dalje vozi 150.000 „fića“, a barata se sa podatkom da je u Srbiji 2011. godine zvanično bilo registrovano 200 komada. Milicija u bivšoj Jugoslaviji, u periodu od 1960. do 1970. godine, koristila je ovo vozilo za potrebe izvršavanja svojih zadataka.

Najčuvenije kružne trke kod Ušća bile su upravo sa „fićama“ u kategoriji „nacionalna klasa“. A uspeo je da stigne i na film „Nacionalna klasa“ u kome Dragan Nikolić upravo vozi trkačkog „fiću“. Danas postoji dosta i old-tajmera ovog vozila koji njihovi vlasnici sa velikom ljubavlju čuvaju.

Posle završene proizvodnje popularnog „fiće“ počela je proizvodnja drugih Zastavinih modela: Fiata 1300 – tristaća, koji je u ono vreme imao i nadimak „Jugoslovenski mercedes“, pa „zastave 128“,  potom popularni „kec“ zastava 101, i modernijeg automobila  „juga“, koji se 80-ih godina prošlog veka izvozio čak u Ameriku.

Proizvodnja ovog automobila je za Kragujevac i okolinu imala veliki značaj. U fabrici je radilo na hiljade radnika tog grada i tako obezbeđivalo egzistenciju svojim porodicama, i doprinelo da se grad brže razvija i postane jedan od vodećih industrijskih centara Jugoslavije.

Neki smatraju da je u SFR Jugoslaviji upravo zbog naglog povećanja prodaje „fiće“ izgrađen prvi moderni autoput na Balkanu, autoput Beograd – Niš.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login