Prošlo je 80 godina od puštanja u saobraćaj Pančevačkog mosta Kralja Petra II

ISTORIJA GRADOVA  
Prošlo je 80 godina od puštanja u saobraćaj Pančevačkog mosta Kralja Petra II

Pančevački most, koji je u narodu poznatiji kao „Pančevac“, danas je jedini most preko Dunava na teritoriji grada Beograda koji našu prestonicu povezuje sa Šumadijom i Banatom. Velika frekvencija saobraćaja preko ovog mosta uzrokuje da dnevno preko njega pređe više od 100.000 vozila i preko pola miliona ljudi.

Prvobitni Pančevački most su gradila dva nemačka preduzeća: Siemens-Baunion GmbH iz Berlina koji su radili stubove mosta i drugo preduzeće Deutsch-Luxemburgische Bergwerks-und Huten-AG iz Dortmunda je radilo ostali deo posla. Radovi na mostu su svrstani u obavezne posleratne reparacije Srbije.
Po planu je trebao da bude samo železnički most sa dva koloseka i konzolom za drumski saobraćaj. Kada je pušten u saobraćaj 1935. godine nosio je ime  most „Kralja Petra II Karađorđevića“.

Kraljevska vojska ga je oštetila prilikom polvačenja u noći između 10. i 11. aprila 1941. godine sa namerom da uspori napredovanje Nemačke vojske. Kada su saveznici bombardovali Beograd 16. aprila i 3. septembra 1944. godine skoro su ga sasvim srušili. Nemci su ga u oktobru 1944. godine potpuno dokrajčili.
Obnova je počela odmah posle završetka rata, a pristigla je pomoć ruskih inženjera i zajedničkim snagama most je napravljen. Prvi voz je prešao preko mosta 7. novembra 1946. godine. Na tada najznačajniji praznik ondašnje Jugoslavije 29. novembra 1946. godine pušten je i drumski saobraćaj. Čast da preseče traku pripala je Josipu Brozu Titu, koji mu je dao ime „Most Crvene Armije“.

Sadašnji most je građen 50-tih godina prošlog veka uz pomoć tadašnjeg SSSR-a. Gradilo se tako da je pored starog mosta, građen novi most sa dva železnička koloseka. Radovi na mostu su završeni 1956. godine, a stari most je uklonjen i pošao je u istoriju. Vozilo se i preko šina kada nije bilo voza, sve do 1960. godine, kada su sa obe strane mosta dodate po dve trake za drumski saobraćaj.

Današnji „Pančevac“ ima po dve trake u oba pravca za drumski saobraćaj. Cela dužina mosta sa betonskim vijaduktom i inundacionim mostom je 1.526 metara, a glavna konstrukcija mosta duga je 1.134 metara. Zanimljivo je da Pančevački most jedini most u Srbiji preko Dunava koji nije bio srušen za vreme NATO bombardovanja 1999. godine.

Koliko će ovaj most trajati ne znamo, ali znamo da je poslednja ozbiljnija rekonstrukcija urađena još u prošlom veku, davne 1965. godine.

SJAJNE VESTI SE NADAJU DA ĆE SE USKORO OBNOVITI OVAJ MOST I OSIGURATI ZA PREVOZ ZA NAREDNI PERIOD.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login