U Arilju eko izložba na temu „Arilje reciklira“

KAMPANJE, UMETNOST  
U Arilju eko izložba na temu „Arilje reciklira“

Gradski park u Arilju je ovih dana izložbeni prostor na kome su predstavljene fotografije radova učenika osnovnih škola iz Arilja. Ova izložba je urađena na temu „Arilje reciklira“ i trajaće od 23. oktobra pa do početka novembra.

Da se podsetimo, u opštini Arilje, organizovana je akcija „Sakupi, baci, recikliraj“ koja je započeta u julu i trajala je do 15. oktobra ove godine. Akciju je sprovela opština Arilje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, a uz podršku Švedske razvojne agencije za međunarodnu saradnju (SIDA) i međunarodne organizacije IMG.
U okviru takmičenja, pravo učešća imale su sve osnovne škole, kao i njihova izdvojena odeljenja u Arilju. Zadatak učenika od I do IV razreda, bio je da formiraju Eko timove od po pet đaka i da pokažu svoju kreativnost praveći interesantne predmete od različitog korišćenog materijala, kao što su papir, kutije, plastične flaše, limenke, kese i sl.

Sve škole i isturena odeljenja na teritoriji opštine Arilje su se odazvale pozivu, i uzela su aktivno učešće u ovoj akciji. Grad Arilje je dobio novi izgled, a đaci su u ovoj akciji kroz igru i kreativno stvaralaštvo naučili nešto o materijalima koji se mogu reciklirati i ponovo iskoristiti. Sav prikupljeni otpad učenici su selektirali, a od nekih otpadnih materijala pravili su i radove koji su predstavljeni na ovoj izložbi zajedno sa fotografijama.
Svaka škola koja je učestvovala u takmičenju dobila je zahvalnice, lopte i kante za odlaganje reciklažnog materijala.

Posebnu nagradu je dobilo odeljenje sa decom sa posebnim potrebama za iskazanu kreativnost, dok su tri prvoplasirane škole dobile vredne nagrade.

Prvo mesto: Učenici OŠ „Jezdimir Tripković“, izdvojeno odeljenje iz Mirosaljaca nagrađeni su lap topom,

Drugo mesto: Učenici OŠ „Ratko Jovanović“ Kruščica, izdvojeno odeljenje iz Visoke, dobili su nagradu, projektor

Treće mesto: Učenici OŠ „Ratko Jovanović“ Kruščica, pripala im je nagrada, digitalni foto aparat.

„Danas još jednom potvrđujemo, iako je uvođenje primarne separacije otpada i reciklaže dogotrajan proces na kojem treba kontinuirano raditi, da je to ujedno i veoma kreativan proces koji zaokuplja pažnju i najmlađih članova naše populacije. Naš cilj je da svi građani opštine Arilje usvoje navike u oblasti upravljanja otpadom koje treba da doprinesu zdravijoj životnoj sredini. U Švedskoj se na tom procesu radi 40 godina, a ja sam posebno zadovoljan što vidim da su građani Arilja, opštine koja je izabrana da bude pilot projekat na nivou Srbije, već određene navike usvojili. O tome svedoči podatak da je 98% otpada iz individualnog domaćinstva dobro selektovano, ali i ovakav odaziv škola, kojima sam posebno zahvalan što su uzele učešće u ovom konkursu i na taj način dale svoj doprinos edukaciji i usvajanju zdravih ekoloških navika dece od najranijeg detinjstva“ – istakao je Milan Stevanović, ispred Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Nadamo se da je ova akcija podigla svest kod građana i da će voditi više računa gde će se odlagati otpad a samim tim i grad će biti čistiji i lepši.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login