U Novom Sadu obeležen Evropski dan donacije organa

HUMANOST  
U Novom Sadu obeležen Evropski dan donacije organa

SJAJNE VESTI IZ NOVOG SADA

Novi Sad nas često obaduje lepim i pozitivnim vestima, a jedna od njih jeste da je u ovom gradu obeležen evropski dan donacije organa.
Na skupu, priređenom u svečanoj sali Gradske kuće, pod sloganom „Menjam svest, menjam svet“, govorilo se o značaju davalaštva organa kao i o tome kako bi broj transplatacija u Srbiji trebao da se poveća, da bi svi oni kojima je to potrebno bili na nekin način spašeni i mogli da nastave da obavljaju životne funkcije kao i pre stradanja organa.
Na skupu su prisustvovali brojni lekari, volonteri, studenti medicine, pacijenti kojima su transplatirani organi, predstavnici transplatacionih timova, predstavnici nevladinih organizacija, i drugi.

Prema podacima stručnjaka, 2013. godina je bila najuspešnija po broju urađenih transplatacija u Srbiji i taj broj je bio 100. Trenutno, u Vojvodini na transplataciju bubrega čeka između 130 do 140 pacijenata a na transplataciju jetre njih 15. Posle 2013. godine, broj transplatacija je opao pa je ovaj skup bila odlična ideja da se pozovu građani da učestvuju i podrže akciju jer samim angažmanom čitave društvene zajednice i solidarnošću jednih prema drugima može se doprineti spašavanju ljudskih života.
 
Transplantacija ili presađivanje organa je uspešan način lečenja bolesnika sa teškim i terminalnim obolјenjima što znači da se organi čija je funkcija prestala mogu zameniti drugim, od drugog čoveka davatelјa ili donora. Stvaranje uslova za znatnije povećanje broja transplantacija predstavljalo bi spas za veliki broj pacijenata koji su na listama čekanja za taj vid lečenja a posebno organa kao što su bubreg, jetra, srce, pluća i pankreas.
Koordinator Programa za promociju transplantacije i donacije organa u Vojvodini dr Jelica Alargić je podsetila je da su prema statističkim podacima, „20 puta veće mogućnosti da će nam zatrebati takav vid lečenja, nego da ćemo biti potencijalni davalac organa“ kao i da je svaki potencijalni davalac organa ujedno i potencijalni primalac. Takođe dr. Alagrić je istakla da neće biti povećanja broja transplantacija organa bez visoke društvene odgovornosti i građanske solidarnosti, u tom pogledu je tajna uspeha u „kontinuiranom obrazovanju i u informisanju javnosti“.

Tema skupa je bila „Uloga društva u razvoju transplantacionog i donorskog programa“. U organizaciji Udruženja transplatiranih Vojvodine „Pan transplant“, uručene su zahvalnice organizacijama i pojedincima koji su u proteklom period doprineli promovisanju i razvoju tih oblasti.

U Srbiji trenutno oko 700 ljudi i dece čeka na neki vid transplatacije organa. Sjajne Vesti upućuju poziv svim građanima i ljudima dobre volje i namere da se priključe, doprinesu i učestvuju  u akciji „Menjam svest, menjam svet“.

BUDIMO HUMANI



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login