U aleksinačko porodilište stigli novi aparati

HUMANOST  
U aleksinačko porodilište stigli novi aparati

SJAJNE VESTI IZ ALEKSINCA

Humanitarna akcija „Zajedno za bebe“ koju sprovode „Komercijalna banka“ i Fond B92, daje rezultate. Da napomenemo da je u ovoj akciji koja je počela 1. juna, od svake transakcije preko platnih kartica, ova banka izdvaja svoja sredstva za opremanje i obnovu porodilišta.
Ovaj put prikupljena sredstva su iskorištena za kupovinu neophodne opreme Opštoj bolnici u Aleksincu, na ginekološko-akušerskom odeljenju.

„Kada smo odlučivali koji grad će biti sledeći za potpuno opremanje, vodili smo se saznanjem o slaboj lokalnoj privredi koja nije u mogućnosti da donira na zadovoljavajućem nivou, da je postalo uobičajeno da Vlada nema dovoljno sredstava za potpunu obnovu opreme porodilišta, kao i da ova ustanova poseduje stručnjake neophodne za uspešan rad odeljenja ginekologije i porodilišta“ – objašnjava predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

Aleksinačko porodilište je jedno od retkih u zemlji gde broj porođaja približan svake godine u poslednjih decenija. Javlja se problem što se novorođene bebe nemaju u šta da obuku, a sve postojeće benkice i pelene su stare i dugom upotrebom su došle u fazu raspadanja. Sama bolnica nema dovoljno finansijskih sredstava za kupovinu benkica, pelena i sredstava za higijenu, pa se medicinsko osoblje snalazi a neretko kupuju i za svoje pare. Porodilje kažu da su zadovoljne sa onima koji rade u porodilištu pa i ne primećuju ovaj nedostatak.

Iako su porođajni stolovi stari i na ivici propadanja, o njima se vodi računa. Zastarelu opremu su mnogi zatekli kada su počinjali raditi u porodilištu, i trude se da je čuvaju i održavaju na najbolji način. I foto lampa je starijeg datuma tako da su njeni efekti kod terapije oslabili, a mogućnosti za nabavku nove su skoro nikakve, pa se osoblje snalazi kako ume. Sagledavajući situaciju opšte krize a najviše krize u zdravstvu, često se pozivaju donatori za pomoć jer je to nekada jedini način da se reši problem.

Tako je kroz ovu akciju aleksinačkom porodilištu kupljen sto za reanimaciju, porođajni i ginekološki sto, monitor sa EKG-om za bebe, lampu za fototerapiju, ultrazvučni aparat sa tri sonde, baktericidnu lampu, infuzionu i špric pumpu. Dobijena oprema će mnogo značiti u daljem radu porodilišta. Porodilje će ubuduće imati bolje uslove boravka i porođaja, a mnogo će pomoći i medicinskom osoblju na ginekološko-akušerskom odeljenju, koji godišnje obave i do 450 porođaja.
Aleksinačko porodilište je sedmo po redu kome je donirana oprema, i akcija će trajati sve dok i poslednje porodilište u zemlji ne dobije svu opremu neophodnu za normalan rad.

B92 poziva sve donatore koji žele da pomognu obnovu opreme u porodilišta, da se pridruže akcijin „Bitka za porodilišta“ u nabavci neophodne opreme kao i pelena, benkica i klima uređaja.

Dodatne informacije možete pogledati na sajtu:  www.bitkazaporodilista.rs

Pridružimo se akciji.

BUDIMO HUMANI



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login