U Priboju dani Danila Lazovića od 5. do 7. novembra

DOGAĐAJI, FILM, POZORIŠTE  
U Priboju dani Danila Lazovića od 5. do 7. novembra

SJAJNE VESTI IZ PRIBOJA

Јedna od titula, najpopularnijeg domaćeg dramskog umetnika, svakako pripada Danilu Lazoviću. Danilo je rođen je u Brodarevu u Srbiji, 25. novembra 1951. godine. Svoje najlepše dane detinjstva i školovanja proveo je u Priboju. Glumu je diplomirao u Beogradu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, 1974. godine.

Da bi se sačuvalo sećanje na ovakvog velikana, našeg glumca, Danila Lazovića, treći po redu festival „Dani Danila Lazovića“ održaće se od 5. novembra do 7. novembra u Priboju. Osnivači i ujedno organizatori festivala su Dom kulture „Pivo Karamatijević“ i Zavičajni muzej pod pokroviteljstvom opštine Priboj.
Samim organizovanjem festivala „Dani Danila Lazovića“, cilj je da se očuva sećanje na doajena srpskog glumišta, zatim da se afirmiše govorenje poezije među studentima glume Akademija umetnosti i da se građanima Priboja i regiona i svim prisutnima predstave novi kulturni sadržaji.

Izložbom novinskih članaka iz profesionalne i dugogodišnje karijere Danila Lazovića će se otvariti Festival. Takmičarski deo festivala obeležiće takmičenje u govorenju poezije studenata glume akademija iz zemlje i regiona, studenti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Ivan Bosiljčić će ove godine biti gost glumac, dok su članovi stručnog žirija Radovan Knežević (profesor Fakulteta dramskih umetnosti), Ivan Bosiljčić (glumac Narodnog pozorišta), Slobodan Ćustić (glumac i upravnik Beogradskog dramskog pozorišta), Milica Janketić (glumica, pobednica prošlogodišnjeg festivala) i Jelena Lazović ispred porodice Lazović.

Nagrada za pobednika takmičenja je „Povelja Danilo Lazović“ i novčana nagrada u iznosu od hiljadu evra, u dinarskoj protivvrednosti, koja se obezbeđuje pod pokroviteljstvom Predsednika opštine Priboj. Takođe, pobednik ovogodišnjeg takmičenja će učestvovati na narednom festivalu i to kao član žirija.

Festival „Dani Danila Lazovića“ je raspisao internet konkurs govorenja poezije, dok je ovogodišnji festival obogaćen dodatnim sadržajima. Posetioci i gosti će biti u prilici da pogledaju predstavu Amaterske pozorišne scene „Zasluženi odmor“, kao i izložbu Dragiše Milosavljevića. Takođe moći će da uživaju u specijalno osmišljenom programu „Danilu u čast“ u takmičarskoj večeri u okviru koga učestvuju glumci Beogradskog dramskog pozorišta, teatra u kome je Danilo Lazović diplomirao – Vesna Čipčić, Slobodan Boda Ninković, Marko Živić, Ljubinka Klarić, Milan Čučilović.

Moderator programa biće Miodrag Miki Krstović, dok je domaćin festivala glumac Mihailo Laptošević.

Njegov glumački život je bio raznovrstan i veoma bogat raznim ulogama u filmovima i pozorišnim predstavama. Kada čujete ime Danilo Lazović, sigurno većini od vas ovo ime izmami osmeh zbog svoje uloge Šćepana Šćekića u domaćoj Tv seriji „Srećni Ljudi“. On je ostao upamćen po toj ulozi zbog koje je stekao ogromnu popularnost a svoju prvu značajniju ulogu ostvario je u TV seriji „Otpisani“ 1974. godine.

Danilo je bio obožavan od strane publike i kolega. Takođe je bio član ansambla Narodnog pozorišta do 2001 godine. Nastupao je u mnogim pozorištima, uključujući Atelje 212 i Zvezdara teatar, u čijih je osam predstava igrao oko šest stotina puta, najviše u Kovačevićevoj „Klaustrofobičnoj komediji“ i Pavlovićevoj „Maloj“, koja je imala i filmsku verziju, kao i scene Studentskog kulturnog centra i drugih alternativnih scena.
U Narodnom pozorištu je imao veliki broj uloga a neke od njih su Miloš („Patka iz vrta kralja Gustava“, Ž. Jovanovića), Aranđel („Zvono za našeg profesora“, V. Ivanovića), Burnizijem („Suđenje gospođi Bovari“, G. Flobera), Bogoslav („Ruke Žane Marije“, Ž. Anuja), Relja („Međa vuka manitoga“ M. Bećković), Milutin Bojić („Gospođa Olga“, M. Bojića) i Pukovnik Skaluzob („Nevolje zbog pameti“, A. S. Gribojedova). Igrao je i kao Vuk („Stanoje Glavaš“, Đ. Jakšića), Vladika Danilo („Gorski vijenac“, P. P. Njegoša), Gaj Julije Cezar („Vergilijeva smrt“, H. Bloha), Lav Davidovič Bronštajn-Trocki („Lenjin, Staljin, Trocki“, K. Vermorena), Stari Perišić („Kad su cvetale tikve“, D. Mihailovića), Rogozin („Nastasja filipovna“, F. M. Dostojevskog i A. Vajde), Agamemnon („Orestija“, Eshila), Greger Verle („Divlja patka“, H. Ibzena).

Zasluženu Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje je dobio 1989. godine dok je Statuetu „Ćuran“ dobio za najbolju ulogu u predstavi „Klaustrofobična komedija“.

Zbog svoje velikodušnosti i pomoći narodu na Kosovu i Metohiji od Srpske pravoslavne crkve biva nagrađen arhijerejskom zahvalnicom u Gračanici.

Njegovi značajniji filmovi su „Dvoboj za južnu prugu“ (1978), „Laf u srcu“ (1981), „Lazar“ (1984), „Najbolji“ (1989), „Poslednji krug u Monci“ (1989), „Mala (film)“ (1991), „Tri karte za Holivud“ (1993), „Jagoda u supermarketu“ (2003).
A značajnije TV serije „Bolji život“ (1988), „Zaboravljeni“ (1990), „Kraj dinastije Obrenović“ (1994), „Srećni ljudi“ (1993 — 1996), „Porodično blago“ (1998 — 2001), „Stižu dolari“ (2004 — 2005).

Danilo Lazović nas je napustio 25. marta 2006. godine.



Jedan odgovor na temu "U Priboju dani Danila Lazovića od 5. do 7. novembra"

  1. Pingback: Strahinja Blažić pobednik trećeg festivala „Dani Danila Lazovića“ u Priboju | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login