Sokobanja u vrhu najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji

PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM  
Sokobanja u vrhu najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji

SJAJNE VESTI

Jedna od najposećenijih turističkih destinacija, ove godine, je turistički kompleks Sokobanja. Turističkoj organizaciji Sokobanje ne krije zadovoljstvo zbog ovog saznanja, a ni domaćini koji su nudili privatni smeštaj. Ugostitelji ove sezone su veoma zadovoljni i sa osmehom trljaju ruke. Svi ističu da je ovo najbolja sezona, sezona koja će se dugo pamtiti. A kako i ne bi kada je bilo trenutaka da su u nekim danima svi kapaciteti od 14.500 ležajeva, od toga 12.000 u privatnom smeštaju, a 2.500 u hotelskom smeštaju, bili skoro maksimalno popunjeni.

Sokobanjska kotlina je mala oblast u centralnom delu istočne Srbije i leži između planina Rtnja, Ozrena, Leskovika i Device. Površina Sokobanjske kotline zahvata površinu od 515,5 km2, a prosečna nadmorska visina Banje je 400m, i veoma je pogodna za klimatski oporavak. Prostrane šume koje se spuštaju do obale Moravice zaklanjaju Sokobanju od jakih vetrova. Sa Ozrena dolazi svež vazduh, pa su leta prijatna i topla, a zime su blage, sa malo snega i umereno hladne.

Gostiju-turista bilo je sa svih strana, stranaca iz Nemačke, Švajcarske, Francuske, Engleske i Italije, a  domaćih turista iz cele zemlje. Po statistici najviše ih je dolazilo iz Beograda i iz Vojvodine, i podaci pokazuju da je ovu destinaciju u periodu jul-kraj septembra posetilo oko 120.000 turista, što je za sada rekord.

„Vojvođanima je Sokobanja privlačna jer ima potpuno suprotnu klimu. Sokobanja je jedino turističko mesto u Srbiji koje može da ponudi sve što jedno kontinentalna destinacija može. Puna su nam bila šetališta i izletišta celog leta. Ima četiri planine, čist vazduh, jezero, reku, lovišta, seoski turizam, termalne izvore i kulturno-istorijske spomenike“ – ističu u Turističkoj organizaciji Sokobanje.

U poslednje tri godine akva-park „Podina“ je među najposećenijima, a ove godine, u periodu od 21. juna do 10. septembra, ovaj park beleži posetu od oko 90.000 posetilaca kako onih koji su već gosti, tako i onih koji su vikendom dolazili iz Aleksinca, Niša, Zaječara …

Pored akva-parka tu su i izletišta: park Vrelo, Hajduk Veljkova česma, Banjica park, Čuka park, Grudonjske vodenice, Popovića golemi kamen Sokograd, vodopad Ripaljka, manastir Jermenčići, Oštra Čuka, Vrmdžansko jezero, izvor Moravice …

Do Sokobanje se može lako doći, jer je autobuski saobraćaj dobro povezan sa svim većim gradovima: Beogradom, Nišom, Kruševcom, Zaječarom, Knjaževcom, Novim Sadom. Linije su redovne, a u sezoni se pojačavaju sa još novih polazaka ka ovoj turističkoj destinaciji. Železnicom se može doći do najbližeg grada Aleksinca.

Postoji i legenda o lekovitosti i čudnoj moć izvorske vode ovog kraja.
Jahao je u ono vreme gospodar Sokograda ovom kotlinom i zadesi ga veliko nevreme. Nebo se smračilo, počeše munje da sevaju i u njegovoj blizini udari grom. To uplaši njegovog konja pa ga zbaci sa sedla, gospodar pade i izgubi svest. Kada se osvesti, učini mu se da su mu sve kosti polomljene, nije mogao ni na noge da pomeri. Već se predao i ležeći je čekao kraj života, kada začu klokot vodenog ključa. Polako i bolno dopuza do vode da se okrepi, da bar žedan ne pođe sa ovog sveta. Sa prvim gutljajem vode sa nepoznatog vrela u glavi mu se odmah sve razbistri, a kada je ruku u vodu stavio snaga mu se vrati. Uđe gospodar Sokograda u odelu i okupa se u kladencu, odmah ozdravi i čio i zdrav vrati se u grad. Naredi da se tu kuća napravi. Kada se proču glas o lekovitoj vodi, sa svih strana navališe i kljakati i bogalji da potraže spas u ovoj vodi. Ozdraviše mnogi od čudesne moći vode u kotlini između Ozrena i Rtnja, a oni što su najviše bili bolesni tu su i kuću napravili i nastanili se.

U Ministarstvu turizma i trgovine ističu da su osim Sokobanje najposećenije turističke destinacije ove godine bile Lukovska banja i Prolom banja, kao i planine Tara i Kopaonik.

Ova sezona je bila uspešna, a sledeća nadamo se još uspešnija.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login