Održan prvi Sajam rakije u Somboru

DOGAĐAJI  
Održan prvi Sajam rakije u Somboru

SJAJNE VESTI IZ SOMBORA

Udruženje proizvođača rakije od voća „Zlatna jabuka“ iz Sombora, organizovalo je 23. i 24. oktobra 2015. godine, prvi Sajam rakije, u Sokolskom domu, pod nazivom „Sombor 2015“.

Svoje proizvode na ovom sajmu ponudilo je 118 proizvođača-izlagača iz cele Srbije. Bilo je izloženih rakija svih vrsta, koje su se pravile od raznog voća, a uz njih su ponuđeno i šest specijalnih vrsta rakije.

Stručni žiri, kom je predsedavao dr Peter Roža iz Sente, nije imao ni malo lak zadatak da izabere najbolje uzorke ponuđene rakije. A uzoraka je bilo mnogo: 21 primerak rakije šljivovice, pa 18 uzoraka lozovače, 13 izlagača su ponudila jabukovaču a kruške je bilo 11 boca. Rakija kruška-viljamovka imala je 10 uzoraka, kajsijevača 7, voćne rakije 4, pa rakije od breskve 3 uzorka, i od dunje 3, rakija komovica sa 2 predstavnika, 2 višnjevaše, 2 dudovače, i po 1 primerak nektarine, jabuka sa mentom, maline, trešnje i 1 rakije od drenjina. Čak 12 izlagača su ponudila rakiju-mastiku.
Na svim predatim uzorcima bilo je naznačeno ime i prezime proizvođača, godina proizvodnje rakije i procenat alkohola. Zaista ni malo lak posao za komisiju koja je ocenjivala kvalitet, jačinu rakije, količinu nedozvoljenih supstanci, ambalažu i …

Sve rakije su u toku prethodna dva dana pregledane i ocenjen je njihov kvalitet. Ocenu kvaliteta vršila je komisija kojoj je predsedavao već pomenuti dr Peter Roža iz Sente, koji je izlagačima održao predavanje i odgovarao na pitanja proizvođača rakije. Na kraju su se složili da je celokupna ocena kod kvaliteta izloženih rakija solidna, uz napomenu da je mogla biti i veća ali kvarila ju je veća količina bakra od dozvoljene kod nekih uzoraka rakije.

Po završetku rada komisije podeljene su i nagrade:

– Za najbolju i najkvalitetniju rakiju proglašena je rakija od dunje proizvođača BB Klekovača iz Bajine Bašte

– Drugo mesto pripalo je proizvođaču Boži Buloviću iz Stanišića za rakiju šljivovicu

– Treće mesto je pripalo Jožefu Turuci iz Bačke Topole čija je lozovača ove godine najbolja.

Oni su dobili pehar za ukupan plasman, osim toga četiri izlagača su dobila zlatne medalje, petnaest srebrne i dvadesetpet bronzane medalje. Svaki izlagač je dobio diplomu i zahvalnice za učešće na sajmu.

Na sajmu su bili izloženi i proizvodi od meda, jabuka, drugog voća kao i proizvodi potrebni za pečenje rakije, bakarni kazani i ostala oprema. Tu su izloženi i radovi domaće radinosti, pa je  štand Udruženja žena „Zlatne ruke Somborke“ iz Sombora, ocenjen je kao najlepši pa im je uručena medalja sa diplomom.

Rakija je proizvod koji se dobija procesom destilacije, pri čemu se fermentisana tečna smeša zagreva, alkohol se izdvaja u obliku pare i hlađenjem preko cevi opet prelazi u tečno stanje. Alkohol se izdvaja iz smeše kao jedinjenje sa nižom tačkom ključanja. Sadržaj alkohola u predestilisanoj tečnosti može se povećati ponovnim destilacijama, uz smanjenje ukupne zapremine tečnosti i tim procesom se dobije rakija-prepeka, koja je mnogo jača. Aparatura ili popularni „veseli stroj“ za destilaciju rakije iz fermentisane tečnosti obično se sastoji od kazana koji je povezan sa uspravnom parovodnom cevi u koju odlaze alkoholne pare tokom zagrevanja. Parovodna cev alkoholne pare vodi do kondenzatora gde se pomoću struje hladne vode vrši potpuna kondenzacija alkoholnih para u tečno stanje. Kazan i parovodne cevi za proizvodnju rakije prave se od bakra, koji se smatra najboljim provodnikom.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login