Park nauke uskoro u Kikindi

NAUKA  
Park nauke uskoro u Kikindi

SJAJNE VESTI IZ KIKINDE

Sredinom novembra ovde godine očekuje se kraj prve faze projekta koji realizuje Centar za stručno usavršavanje Kikinde. Završetak početne faze predviđen je na dan kada se obeležava Svetski dan nauke, 10. novembar, a da li će se sve kockice složiti ostaje da vidimo.

Projekat pod nazivom „Park nauke“ delom je podržala Naftna Industrija Srbije koja je za tu namenu izdvojila finansijska sredstva u iznosu od 750.000 dinara. To svakako nisu dovoljna sredstva, pa su se u Centru za stručno usavršavanje organizovali i sami počeli prikupljati sredstva putem predavanja, seminara i drugih aktivnosti. Smatraju da će do završetka projekta uspeti da prikupe sredstva iako je potrebno dosta vremena, i još dodatnih sredstava da bi proces opremanja bio uspešno završen.

Plan ovog projekta je da se oko Centra za stručno usavršavanje, naprave učionice na otvorenom prostoru, i da se u njih instaliraju trodimenzionalni nastavni eksponati. Time se želi omogućiti učenicima da se, pored učenja na otvorenom prostoru, na zanimljiv način upoznaju sa važnim prirodnim pojavama iz oblasti prirodnih nauka, pre svega geografije, fizike, matematike i meteorologije. Izgadnjom ovih učionica na otvorenom omogućiće se premeštanje, obavljanja  nastave i učenje iz zagušljivih školskih prostorija u prirodno okruženje.
Tu je i ideja da se jedna od unutrašnjih učionica pretvori u „Park nauke“. Planova je mnogo a jedan je i da se organizuje letnji kamp za talentovane učenike iz određenih predmeta. Takođe ovaj projekat će povećeti turističku ponudu grada Kikinde i biti dostupan za organizovane posete.

„Eksponate poput Njutnovog klatna ili meteo stanice, izradićemo u saradnji sa kikindskom Tehničkom školom. Svi eksponati neće odmah biti postavljeni. Proces opremanja trajaće dve do tri godine“ – predočava Dejan Karanović, direktor Centra za stručno usavršavanje.

Biće potrebno još sredstava jer se planira podići ograda oko budućeg „Parka nauke“, da bi se zaštitili od neželjenih krađa ili vandalizma. Vodili su se primerom od letos kada se ova ustanova našla na meti provalnika, koji su obili jedna vrata i pričinili manju štetu. Smatra se da nije logično uložiti velika sredstva, a ne zaštiti ih, i omogućiti nesavesnim pojedincima da sav trud unište za jednu noć. Nisu naišli na razumevanje kod građana koji smatraju da je to nepotrebno ulaganje i da je bolje ta sredstva usmeriti u neko bolje investiranje.

Centar za stručno usavršavanje poziva sve zainteresovane da daju predlog za naziv „Parka nauke“, a pri tome da se vode činjeninom da je osnovna ideja energija. Pet najboljih predloga će se razmatrati, a predlog sa najvećim brojem glasova dobiće vrednu nagradu.

Predloge slati na mejl adresu Centra csukikinda2@gmail.com.

Projekat je lepo zamišljen, nadamo se njegovoj realizaciji, a svi koji imaju ideju kako dati ime „Parka nauke“ imaju šansu da mu kumuju.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login