3. novembra 1970. godine u Denveru umro Petar II Karađorđević

ISTORIJA  
3. novembra 1970. godine u Denveru umro Petar II Karađorđević

SEĆANJE NA PETRA II KARAĐORĐEVIĆA

Titulu poslednjeg kralja Kraljevine Jugoslavije nosio je Petar II Karađorđević. Rođen je u Beogradu, 6. septembra 1923. godine. Bio je dete Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije. Na njegovom krštenju kumovi su bili Kralj Džordž VI i Kraljica Elizabeta. Na dvoru je stekao osnovno obrazovanje, a dalje školovanje je nastavio u Engleskoj u Sandroid školi. Posle atentata na svog oca 1934. godine vratio se u Beograd i na Dvoru je bio sa privatnim nastavnicima da bi usavršio svoje znanje.

Bio je izuzetno mlad kada je, sa svega 11 godina, morao da preuzme presto. Tako je kraljevska vlast prenešena na namesništvo koje je njegov otac odredio testamentom. Namesništvo koje se sastojalo od tri regenta, na čelu sa knezom namesnikom njegovim stricem Princom Pavlem Karađorđevićem i Ivom Perićem i Radenkom Stankovićem.

27. marta 1941. Kraljevina Jugoslavija zapada u ogromnu krizu Vlade zbog potpisivanja ugovora odlukom kneza Pavla jer je imala dva izbora: da pristupi Trojnom paktu ili da se odupre ovom snažnom neprijatelju nakon čeka je usledio vojni udar. Posle državnog udara Petar II proglašen je kraljem. Sa svojom vladom emigrira, prvo u Grčku i Palestinu, a nakon toga u Egipat. U junu 1941. došao je u Englesku gde biva označen kao simbol protivljenja nacizmu. Dovršio je školovanje na Kembridžu a potom se pridružio snagama britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Nakon pada jugoslovenske vojske u zemlji su oformljena dva suparnička pokreta otpora a to su bili takozvani Četnički ili Ravnogorski pokret, na čelu sa rojalistom, kasnije generalom Dragoljubom Dražom Mihailovićem, Ministrom odbrane Vlade u izgnanstvu i drugi revolucionarni partizanski pokret, koji je vodio komunista Josip Broz Tito. Posledica ovog otpora bio je krvavi građanski rat. Saveznici su prvo podržavali Mihailovića, a potom Tita. Ukazom kralja Petra II smenjen je general Mihailović sa mesta ministra vojske i mornarice i na njegovo mesto postavljen maršal Josip Broz Tito. Formirana je prelazna Vlada na čelu sa dr. Šubašićem.

U januaru 1945. godine u pregovorima između predsednika kraljevske vlade Ivana Šubašića i Josipa Broza Tita postignut je sporazum da se imenuje tročlano namesničko veće (jedan Srbin – Srđan Budisavljević, jedan Hrvat – Ante Mandić i jedan Slovenac – Dušan Sernec). Ovo veće je zastupalo kralja Petra II za vreme njegove odsutnosti iz zemlje, tj. do odluka o unutrašnjem uređenju države koje će doneti Ustavotvorna skupština. Pod pritiskom Britanaca i Amerikanaca da prihvati svršeni čin ili će sve odlučiti i bez njega, Petar je 2. marta 1945. imenovao namesničko veće i preneo sva politička ovlašćenja na njih.

Novembra 1945. godine monarhija je ukinuta referendumom, a Jugoslavija se preobrazila i tokom više od četiri decenije ostala jednopartijska država pod vlašću Komunističke partije. Nakon uvođenja komunističkog režima Kralj se nikada se više nije vratio u zemlju.
Oženio se grčkom princezom Aleksandrom, 20. marta 1944 godine, sa kojom je imao sina Aleksandra rođenim 1945. godine. Politički je bio aktivan do smrti, tesno je sarađivao sa srpskom emigracijom. Poslednje godine života proveo je u SAD. Bio je na čelu reda Svetog Jovana Jerusalimskog.

Treći, i poslednji, kralj Kraljevine Jugoslavije umro je u Denveru u SAD, 3. novembra 1970. godine, a sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu. Sahrani su prisustvovali desetina hiljada tamošnjih Srba i službenih predstavnika SAD, više od 400 američkih pilota spasenih od strane rojalista tokom Drugog svetskog rata u okupiranoj Jugoslaviji.

Kraljevi posmrtni ostaci su ekshumirani 17. januara 2013. godine sa ciljem da budu preneti u zadužbinsku Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu. Njegovi posmrtni ostaci su počivali u dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog u sklopu Dvora na Dedinju. Državna sahrana četiri člana porodice Karađorđević obavljena je 26. maja 2013. godine na Oplencu. Na njegovoj sahrani 1970. kao i 2013. opelo je služio isti sveštenik Marko Todorović. Rehabilitovan je rešenjem Višeg suda u Beogradu od 10. jula 2015.

Bio je jedini kralj neke zemlje sahranjen u Sjedinjenim Državama. Takođe je napisao je memoare: „Život jednog kralja“.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login