Značaj organske ishrane za zdravlje ljudi

EDUKACIJE, ISTRAŽIVANJA, MEDICINA, OBRAZOVANJE  
Značaj organske ishrane za zdravlje ljudi

SJAJNE VESTI O ZDRAVOJ ORGANSKOJ ISHRANI

Sredina u kojoj živimo, vazduh koji udišemo, vodu koju pijemo i hranu koju unosimo u svoj organizam iz godine u godinu poprimaju veliki broj štetnih materija. Višegodišnje zagađenje vode, zemljišta i vazduha dovelo je do lošijih uslova za život čoveka. Ogroman broj štetnih materija čovek unese prvenstveno hranom, čime postepeno narušava svoje zdravlje.

Da bi se sačuvalo zdravlje i da bi se životni vek današnjeg čoveka produžio, svakako je potrebno uraditi korekcije u svakodnevnom životu a najvažnije napraviti korekciju u svojoj ishrani.
Hrana današnjice je na dosta nižem nivou od hrane koja se koristila pre oko 50 godina. Nivo vitamina u voću i povrću je dosta smanjen, ubrizgavaju se razna hormonska sredstva i antibiotici životinjama namenjenih za ishranu ljudi, zatim upotreba pesticida i raznih hemijskih supstanci. Sve ovo zvuči zabrinjavajuće ali dovoljno da čovek razvije svest o tome kako bi trebalo uraditi neke promene za svoje zdravlje i kvalitetan život.
Prvenstveno, treba da se obrati pažnja na to da sva hrana proizvedena u takvim uslovima kao što su današnji dovodi do ozbiljnog oštećenja zdravlja. Glavni faktor za opšte zdravlje i zdravu ishranu čoveka je upotreba namirnica bez svih tih štetnih sastojaka. Namirnice bez štetnih sastojaka svakako pripadaju organskoj hrani.

Svi smo negde, nekad čuli za Organsku hranu što nas većinu asocira zapravo na termin zdrava hrana. Za sve one koji bi želeli da znaju šta je zaista organska hrana evo nekih osnovnih podataka o tome.
U organsku hranu spadaju sve one namirnice koje su proizvedene po ekološkim principima sa korišćenjem metoda koje isključuju sve veštačke dodatke, dakle bez hemijskih đubriva, pesticida i koja ne sadrži genetski modifikovane orhganizme a takođe nije tretirana zračenjem, industrijskim rastvaračima ili hemijskim prehrambenim aditivima, uz poštovanje zakona prirode i zdravlja ljudi.
Hrana proizvedena na ovakav način treba da bude satavni deo života svakog pojedinca. A da bi ovakva hrana bila proizvedena u uslovima koji je čine zdravom neophodno je da bude uzgojena na zdravom zemljištu i ekološki ispravnim uslovima. Shodno tome proizvodnjom organske hrane bavimo se i očuvanjem okoline u kojoj se uzgaja.

Organski proizvođači ulažu mnogo truda u to da njihova hrana ne bude samo organska već i  bezbedna i da ima vrhunski kvalitet. Voće i povrće, organski uzgajano, se veoma razlikuje od obično proizvedenog i to u intezivnijem i boljem mirisu i ukusu. Zatim, organski uzgajane životinje hranjene raznovrsnom organskom hranom, imaju prirodan ukus mesa koje daje više nutritivnih vrednosti nego ono dobijeno od životinja koje su hranjene sa hranom punom aditiva i sastojcima od kojih se veštački dobija masa.
Da rezimiramo, organski proizvodi se značajno razilikuju od uobičajeno proizvedenih po smanjenom sadržaju zagađivača (pesticidi i teški metali) i potencijalnih kancerogenih nitrata, potpunom nedostatku aditiva, konzervanasa, emulgatora, veštačkih boja i aroma, antibiotika, hormona, lekova i GMO.

Još jedna rečenica koju smo sigurno makar jednom čuli od naših roditelja ili bake i deke je baš ova „Ovo meso ne miriše kao nekad, a nema ni ukus…“ ili recimo „Znaš li pre jabuku kad prerežeš čitava kuća miriše a sad ništa…“
Organski proizvodi imaju upravo taj zaboravljeni miris i taj zaboravljeni ukus koji su nekada imale namirnice koje smo jeli kada smo bili deca i koje su godinama koristili naši roditelji, bake, deke …

Značaj organske hrane je u povećanoj biološkoj i nutritivnoj vrednosti jer ima povećan sadržaj vitamina, minerala (kalcijum, magnezijum, gvožđe), omega 3 masnih kiselina i antioksidanata, povećann sadržaj proteina u pojedinim namirnicama.
Organski proizvodi se prepoznaju po postavljenom znaku sa natpisom Organski proizvod. Ovaj znak garantuje da je proizvod prošao proces kontrole i da je sertifikovan u skladu sa strogim regulativama od strane sertifikacionog tela kontrolisanog od strane Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Dakle, organsko za zdrav život!

Za sve one koji žele da se bave organskom proizvodnjom i da još detaljnije znaju o ovoj vrsti ishrane, informacije mogu naći na internet stranicama raynih sajtova koji se time bave.

ZA ZDRAV ŽIVOT!
SJAJNO



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login