Sećanje na Milana Mladenovića

MUZIKA  

MILAN MLADENOVIĆ – DEČAK IZ VODE

Pre tačno 21. godinu ovaj svet je ostao bez velikog umetnika, kultnog rok muzičara, Milana Mladenovića. On je za sobom ostavio ogromno stvaralaštvo. Njegove pesme i muzika i dan danas žive i traju. Milan Mladenović ili poznatiji među publikom kao „Dečak iz Vode“, pored svog umeća pevanja, svirao je gitaru, takođe je bio i kompozitor, tekstopisac i vođa legendarne beogradske rok grupe EKV.

Milan je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. Kada je imao 6 godina sa porodicom se seli u Sarajevo i živeo sve do 1970. godine kada su se preselili u Beograd. Ono što je interesantno za vreme njegovog školovanja krajem sedamdesetih jeste osnivanje prvog benda sa svojim školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem i drugom iz kraja Milanom Stefanovićem – Mikicom. Bendu su dali ime „Limunovo drvo“ sa kojim su bili, iako mladi, dosta uspešni. Svirali su na gitarijadama, održali su i tri samostalna koncerta. Neke od poznatijih pesama Limunovog drveta bile su: „Da li se sećate?“, „Sedmi krug“, „Oko moje glave“, „Limunovo drvo“, „Ne veruj“, „Prevaren“ i „Crni hleb“.

Godine 1980. Milan je sa svojim drugom Mihajlovićem, Dušanom Kojićem Kojom i Ivanom Vdovićem Vdom, osnovao bend „Šarlo Akrobata“, značajniji sastav i jednu od kultnih grupa koja je tada izdala samo jedan album („Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“) koji je izašao 1981. godine i kompilaciju „Paket aranžman“, a sa hitovima koji su rekonstruisali domaći rokenrol. Numere „Niko kao ja“, „Ona se budi“, „Oko moje glave“ i „Mali čovek“ su jedan deo ove muzičke celine. Posledica nesuglasica između Milana i Koje dovela je do raspada grupe.
Potom Milan i njegov školski drugar krajem 1981. godine, formiraju novi bend sa nazivom „Katarina II“. Godine 1982. bendu su se priključili klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar „Šarla Akrobate“ Ivan Vdović. Sa istom postavom tj. članovima godine 1984. izdali su album „Katarina II“ na kojem se nalaze čuvene pesme „Aut“, „Jesen“, „Radostan dan“, „Treba da se čisti“, „Ja znam“ … Većinu tekstova napisao je Mladenović.

Po izlasku iz zatvora i saznanjem da više ne pripada grupi, Gagi Mihajlović je uskratio pravo grupi da nosi naziv „Katarina II“ jer je bio nosilac prava. Novo izabrano ime benda biva „Ekatarina Velika“.
„EKV“ 1985. godine plasira istoimeni album „Ekatarina Velika“, dok 1986. godine sa albumom „S vetrom uz lice“ pravi BUM gde obaraju sve rekorde slušanosti i pogađaju sami vrh rok scene bivše Jugoslavije. Mladenović na čelu grupe ostaju sve do 1994. godine izdajući seriju uspešnih i slušanih albuma.

Mladenović je bio saradnik i producent na albumima bendova „Gustaf i njegovi dobri duhovi“ i „Fit“.
1985. godine se zajedno sa ostalim članovima Ekatarine pojavljuje u filmu „Tajvanska kanasta“ Gorana Markovića, a 1986 godine u filmu Milana Živkovića „Crna Marija“ u glavnoj ulozi. Za taj film on je napisao i numeru „Bus Station“.
Takođe je pisao muziku za jednu pozorišnu predstavu na kojoj su zajedno sa njim radili i Vlatko Stefanovski i Đorđe Erić Zoran Petrović i drugi.
1992. godine sa članovima grupe  „Partibrejkers“ i „Električni orgazam“ formira projekat „Rimtutituki“, promoviše antiratnu propagandu sa velikim singlom „Slušaj ‘vamo!“, s ključnim refrenom „Mir, brate, mir“ u inat ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Album „Dah anđela“ dolazi u leto 1994. godine u Brazilu koji je Milan snimio sa svojim starim prijateljem Mitrom Subotićem i nekolicinom brazilskih umetnika. Iste godine u avgustu nakon nastupa na Budvanskom festivalu, Mladenović je prebačen u bolnicu gde doktori ustanovljuju da ima rak pankreasa.

Milan Mladenović nas napušta 5. novembra 1994. u Beogradu. Njegovom smrću grupa „Ekatarina Velika“ je prestala da postoji.

Grupa „EKV“ je svakako obeležila drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji a najslušanije numere su „Oči boje meda“, „Tattoo“, „Modro i zeleno“, „Budi sam na ulici“, „Kao da je bilo nekad“, „Ti si sav moj bol“, „Novac u rukama“, „Zemlja“, „Pored mene“, „Ljubav“, „7 dana“, „Ljudi iz gradova“, „Krug“ i „Par godina za nas“.

U novembru 2006. godine numera „Par godina za nas“ je izglasana za najbolju jugoslovensku pjesmu svih vremena. Mladenović je pesmu „Par godina za nas“ tretirao kao najbolju pesmu koju je „Ekatarina Velika“ ikada napravila i objavila.

Njegove kolege i prijatelji smatraju da je „Ekatarina Velika“ jedan od najvećih, najznačajnijih i najpopularnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije kao i na jugoslovenskoj rok sceni. Ono što je intersantano jeste da je Milan Mladenović dobio ulice u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, Podgorici a u Beogradu pored ulice, plato ispred beogradskog Doma omladine u centru grada nosi njegovo ime.

U centru Novog Sada, u Zmaj Jovinoj ulici, na broju 22. danas je svečano otvoren prolaz koji je dobio ime po ovom velikanu, velikom muzičkom stavraocu. Ovim gestom Novi Sad se upisao na listu gradova koje imaju Mladenovo ime. Odluku da Mladenoviću na ovaj način bude odata počast donela je Skupština grada.

Milan je bio idol mnogih maldih muzičara i pevača, voljen od stane kolega i publike. U Znak sećanja na njegov rad i muziku, 8. novembra u beogradskom „Mikser hausu“ koncert će održati jedini EKV tribjut bend na ovim prostorima – „Deca iz vode“. Cena karte iznosi 300 dinara . Na sceni  će im se pridružiti i  Boško Stanojević (basista poslednje postave EKV), grupa „Čovek vuk“ (eks „Blok aut“) i Vladan i Janko iz „Kande, Kodže i Nebojše“. Publika će pre početka koncerta moći da pogleda kratki film „Dečak iz vode“ Marka Novičića.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login