Veče kompozitora Borodina uz srpski gudački kvartet na 41. NIMUSU

DOGAĐAJI, MUZIKA, UMETNOST  
Veče kompozitora Borodina uz srpski gudački kvartet na 41. NIMUSU

U toku su muzičke večeri na 41. NIMUS-u, a sinoć su se publici predstavio gudački kvartet iz Srbije. Oni su izvodili muzička dela ruskog kompozitora Borodina.

Jedan od najboljih gudačkih kvarteta su probrani muzičari: violinisti Jovan Bogosavljević i Marija Rajković, violončelista Dragan Đorđević i Panta Veličković na violi.

Jovan Bogosavljević, rođen je u Beogradu, dobitnik je nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najboljeg mladog umetnika. Kao solista, nastupao je sa najznačajnijim orkestrima i dirigentima u zemlji. Od 2009. godine nastupa po Evropi kao solista na koncertima sa minhenskim kvartetom „Basiona Amorosa“. Duži niz godina stalni je član kvinteta Beltango koji nosi epitet jednog od najboljih u svetu. Bavi se pedagoškim radom na Fakultetu umetnosti u Nišu i Muzičkoj Akademiji u Istočnom Sarajevu, a na glavnom predmetu Violina je vanredni profesor.

Nišlijka Marija Rajković osnovne studije je završila u klasi istaknutog violiniste Jovana Kolundžije, a magistarske studije u klasi prof. Dejana Mihailovića. Prvi put je kao solista sa simfonijskim orkestrom nastupila u 11. godini. Upravo je sa Jovanom Bogosavljevićem osnivač centra za muziku „Strad Art“, Internacionalnog Kolegijuma Umetnika i gudačkog orkestra „Hibridi“ sa sedištem u Nišu.

Violista Panta Veličković diplomirao je violu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kod Petra Ivanovića, a specijalizirao na Visokoj školi za muziku u Kelnu, u klasi Reinera Moog-a. Kao solista nastupao je sa Simfonijskim orkestrom RTS, orkestrom Stanislav Bin. Kao solista je nastupao sa Simfonijskim orkestrom RTS i Crnogorskim simfonijskim orkestrom. Član je i jedan od osnivača gudačkog kvarteta „Rubikon“. Profesor je viole na Muzičkoj akademiji na Cetinju i na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu, vođa grupe viola u Crnogorskom simfonijskom orkestru. A osim što svira na njima, Veličković i pravi gudačke instrumente.

Violončelista Dragan Đorđević počeo je da uči violinu sa 6 godina i to po Suzuki metodi, ali se kasnije opredeljuje za violončelno. Školovao se u „Guildhall“ školi za muziku i dramu u Londonu i Visokoj školi za muziku u Esenu, a svirao je i u Londonskom Simfonijskom orkestru. Dragan je veoma posvećen i kamernoj muzici koji sa violinistima Romanom Simovićem, Milošem Petrovićem i violistom Brankom Kabadaićem čini kvartet RUBIKON, koji se posle niza uspešnih koncertnih turneja u zemlji i inostranstvu svrstao među vodeće kvartete u regionu. Od oktobra 2003. godine predaje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Svira na unikatnom čelu „James & Henry Banks“ iz 1797. godine.

Ko je Borodin?
Ruski kompozitor i hemičar Aleksandar Porfirijevič Borodin, bio je pripadnik muzičke grupe „Velika petorica“ i prvi utemeljivač ruske simfonije i kamerne muzike. Od detinjstva je pokazivao i sjajan umetnički talenat i interesovanje za prirodne nauke. U ranoj mladosti svirao je flautu i klavir, kasnije i violončelo. Inspirisao se ruskom narodnom muzikom, narodnim pričama, legendama i istočnjačkim folklorom. Bio je poznati hemičar, lekar i univerzitetski profesor. Za muziku je govorio da je „razonoda, odmor od ozbiljnijih poslova“.

Večeras od 20 sati u sali Niškog simfonijskog orkestra, Kamerni orkestar Fakulteta umetnosti u Nišu „Končertante“ izvešće autorsku muziku niškog kompozitora Bratislava Zlatkovića na šestoj večeri NIMUS-a.

Ulaznica za jedno veče NIMUS-a može se kupiti u Niškom simfonijskom orkrestru i Niškom kulturnom centru po ceni od 400 dinara, a 250 dinara za studente, učenike i penzionere.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login