„Džipsi Aleksići“ podigli publiku na svetskom festivalu muzike u Trondhajmu

MUZIKA  
„Džipsi Aleksići“ podigli publiku na svetskom festivalu muzike u Trondhajmu

SJAJNE VESTI DONOSE „DŽIPSI ALEKSIĆI“

Gornjomilanovački kvartet „Džipsi Aleksići“ imali su zapažen nastup na Svetskom festivalu muzike u Trondhajmu.

Ova tradicionalna manifestacija ima za cilj da afirmiše narodnu muziku sa svih svetskih prostora. Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovalo je oko 40 muzičkih grupa iz Kanade, Albanije, Švedske, Bosne i Hercegovine, Senegala, kao i iz zemlje domaćina Norveške. „Džipsi Aleksići“ su bili jedini predstavnici iz Srbije i potpuno su opravdali svoje učešće. Za šest dana gostovanja održali su pet koncerata: četiri festivalska u Trondhajmu i jedan za studente i profesore muzičke akademije u Hantu.

„Džipsi Aleksiće” čine kvartet gitara Đorđe, Vojkan, Sandro Aleksić, Luka Božović i duetu vokala Jelena Đurović i Vera Smiljanić, koji izvode balkansku etno muziku.

„Norveškoj publici smo pokazali najpre svoju virtuoznost sviranja na gitarama, a svirali smo balkanska kola i „džipsi džez“. Onda su nam se pridružile Jelena i Vera, naši vokali, sa srpskim i ciganskim pesmama. Publika na festivalu koncerte uglavnom prati iz svojih sedišta. Ali, kad je salom ođeknulo „Đelem, đelem“ i „K’smet Stamenu“, prisutni su se prvi put podigli i počeli da plešu između stolica u sali“ – zadovoljno ističe Sandro Aleksić, gitarista „Džipsija“.

Ovo njima nije prvi nastup u Norveškoj, u oktobru 2014. godine su se predstavili norveškoj publici u Notoddenu i ostavili odličan utisak.

Gitarski sastav Gipsy Aleksića je započeo sa radom 23.12.2007. godine u klubu „Trem“ u Gornjem Milanovcu. Orkestar je u svojoj osnovi „porodično blago“ porodice Aleksić, jer su u orkestru su tri Aleksića. Muzika koju izvode je izražaj njihove harizme i načina na koji oni doživljavaju datu inpretetaciju. Načinom improvizacije, kao i vokalnim delovima, dokazuju beskonačnost muzike kao i širinu ciganske duše. Obožavani su među starijom i mlađom populacijom, što je stvorilo jedinstven spoj. Mlađim ljudima se dopadaju zbog energičnog ritma i odličnih bas deonica, što u njima budi potrebu za igranjem, starijoj populaciji zbog harizme, solo improvizacija koje lutaju u svim pravcima i što dokazuju da stara ciganska muzika nije izgubila emociju i snagu ciganske džez muzike! Njihov scenski nastup, virtuoznost na gitarama i kvalitet muzičkog predstavaljanja, retko koga mogu ostaviti ravnodušnim.

Snimili su svoj prvi CD sa 8 numera. Serbia World Music Festival je imao zadovoljstvo da prvi put Gipsy Aleksiće predstavi na festivalu 2009. godine. Od tada je ovaj bend tradicionalno otvarao svaki naredni festival i svakog puta dokazivao svoju ozbiljnost, kvalitet i muzičko sazrevanje.

Grad Trondhejm se nalazi u središnjem delu Norveške, a po veličini i značaju je treći grad ove skandinavske države. Od glavnog grada Osla udaljen je 350 kilometara severno, a ima nešto manje od 200.000 stanovnika.
Trondhejm je poznato obrazovno i visokoškolsko središte, sa Univerzitetom sa preko 40.000 studenata. Grad ima i najstariju gimnaziju u Norveškoj, Trondhejm katedralskule, koja je osnovana davne 1152. godine. Ovaj grad se nalazi na zapadnoj obali Skandinavskog poluostrva u nevelikoj ravnici uz more. Ona je zatvorena od ostatka kopna sa planinama. Najpoznatija obližnja planina je Bimarka, poznata po zimskim sportovima. Noviji delovi grada pružaju se po nižim brdima datih planina, pa je grad veoma brdovit. Shodno tome, nadmorska visina grada ide od 0 do 150 m nadmorske visine.

I sledeće godine Gornjomilanovački kvartet „Džipsi Aleksići“ imaju obezbeđeno učešće.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login