Čačanski srednjoškolci napravili meteorološki balon

EKSPERIMENTI, INFORMATIKA, ROBOTIKA, ZANIMLJIVOSTI  
Čačanski srednjoškolci napravili meteorološki balon

SJAJNE VESTI IZ ČAČKA

Tehnička škola u Čačku organizuje sekcije u kojima su uključeni zainteresovani učenici. Jedna od takvih sekcija je i sekcija robotike i programiranja, gde se svojim znanjem i radom ističu Savo Ičagić, Nemanja Lazović i Nenad Đurđević.
Učenici su došli na ideju koju su pronašli na interenetu i uz pomoć profesora konstruišu meteorološki balon. Škola je konkurisala za finansijska sredstva od strane grada i pristupilo se realizaciji projekta. Radovi su trajali oko godinu dana i uloženo je oko 200.000 dinara.
Napravljen je balon prečnika dva metra koji je opremljen sondom koja poseduje senzore pritiska, temperature i vlažnosti vazduha, te senzor kvaliteta vazduha kao i GPS lokator merač nadmorske visine. Balon ima na sebi jedan GPS traker koji će kada sleti poslati SMS koordinate sonde. Na osnovu tih koordinata sonda će biti pronađena i iz nje će se uzeti podaci koji će se objaviti.

Grad Čačak iz svog budžeta namenjenih za zaštitu životne sredine, svake godine izdvoji ukupno oko 5.000.000 dinara, za finansiranje ekoloških projekata. Osnovne škole, kojih ima 18, dobijaju po 166.000 dinara, a srednje po 200.000 dinara. Predškolskim ustanovama dajemo po 400.000 dinara. Na ovaj način želimo da povežemo teoriju i praksu“ – kaže Dragan Nikolić, pomoćnik gradonačelnika za oblast zaštite životne sredine.

Pre par dana uz prisustvo građana i čelnika grada Čačka , balon je pušten, i dosegao je visinu oko 30 kilometara što se smatra granicom svemira. Po proračunima trebalo je da se prizemlji u okolini Kruševca i Prokuplja. Nakon 2,5 sata metereološki balon je sleteo i konstruktori su tada uzeli podatke koje će objaviti. Dakle, projekat je uspešno realizovan uz veliko zadovoljstvo prisutnih.

Projekat je od velike važnosti i za školu i za učenike. Takođe realizacija ovog projekta je važna i zbog potrebe da se utiče na svest stanovništva oko zaštite životne sredine, a poseban akcenat se stavlja na kvalitet vazduha.
Sada je u planu drugi deo projekta koji podrazumeva izradu metereološke stanice. Kada se završi druga faza projekta, biće omogućeno svim zaiteresovanim da na sajtu Tehničke škole mogu da saznaju sve očitane podatke: kolika je trenutna temperatura vazduha, kolika je vlažnost vazduha  i drugi parametri.

„Do sada smo realizovali jedan značajan projekat a to je izgradnja mini solarne elektrane jačine 5 kw u tehničkoj školi gde je grad Čačak uložio milion dinara. Za puštanje ovog balona koji će uzurkovati vazduh i imaćemo parametre o temperaturi, kvalitetu vazduha, prisutnosti ugljen-dioksida, vlažnosti vazduha i sve one parametre koji su predviđeni. Grad je uložio 200.000 dinara.  Nastavićemo dalje sa saradnjom sa školama koje budu imale dobre projekte iz oblasti zaštite životne sredine“- rekao je gradonačelnik Čačka.

Ovakvim načinom rada, gde se povezuje teorija i praksa sa praktičnim radom učenika na realizaciji projekta, dobija se mnogo. Oni će na kraju svog školovanja steći praktično iskustvo i dolaskom na radno mesto mogu odmah da se bave određenim poslovima.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login