Pirot dobio novi-rekonstruisani park

UREĐENJE GRADOVA  
Pirot dobio novi-rekonstruisani park

SJAJNE VESTI IZ PIROTA

Građani Pirota konačno su dobili moderan park. Najveće zasluge za ovaj poduhvat imalo je preduzeće JKP „Komunalac“ koje je park rekonstruisalo sredstvima samog preduzeća. Obzirom na pozitivno poslovanje, ovo preduzeće je imalo obavezu da određeni iznos uplati na račun opštinskog budžeta, a prema rečima direktora ovog preduzeća radilo se o iznosu od oko 5 miliona dinara. JKP „Komunalac“ je u radove uložio oko 10 miliona dinara sa radnom snagom i materijalom!

Od početka marta ove godine do danas urađeno je mnogo. Direkcija za izgradnju je uradila Projekat za uredjenje Parka kod Gradića u dve faze. Prva faza je bila potpuna revitalizacija prvog parka, a druga je podrazumeva veliki park i Gradić.

Kale nadomak centra Pirota je do skoro bio zapušten i neosevetljen prostor, ali je nakon više od 2 decenije sada uređen i završena je rekonstrukcija parka pored Momčilove tvrđave. Stanovnici koji dobro pamte, sećaju se kako je sve to nekada izgledalo. Park i kanal su godinama bili zapušteni, ali svi pokušaji da se očisti nisu uspeli pa je godinama to bilo pravo ruglo.

„Vrednost projekta bila je 27 milona dinara, a mi smo, radeći sami, sa našim radnicima i mehanizacijom, rekonstrukciju završili za 10 miliona dinara. Parkom se prostire 1.800 kvadrata razne behaton i betonske podloge, postavljeno je više od 30 klupa, kanti za smeće, rasveta, a uređene su i zelene površine“ – rekao je direktor „Komunalca“ Boban Tolić.

Nakon rekonstrukcije parka i uređenja ovog prostora nesporno je da je ovo sada jedan od najlepših delova Pirota. Jedan važan detalj su i bedemi u parku, koji su nedavno otkriveni, a koji potvrđuju da je na tom mestu postojalo vojno utvrđenje iz perioda između 3. i 6. veka nove ere. Sada su bedemi posebno označeni i zaštićeni.

Ostalo je još nekoliko dana da se finalizuju radovi i tako stavi tačka na rekonstrukciju, već sada lepog prostora.

U blizini rekonstruisanog parka nalazi se Momčilova tvrđava. Obzirom da je utvrđenje iz 14. veka i da je po njemu Pirot poznat, odlučeno je da se, umesto fontane koja je prvobitno planirana, u centru parka postavi skulptura Jabučila, krilatog konja vojvode Momčila.
Skulptura konja Jabučila biće izrađena na proleće i uradiće je Zoran Mojsilov, svetski priznati umetnik poreklom iz pirotskog kraja koji već godinama živi i stvara u Americi.

Hvala Portalu Plus online koji je pratio radove u parku i koji je sve to lepo dokumentovao i omogućio nama novinarima da saznamo neke bitne detalje koje nismo mogli na drugi način pronaći.
Interesantna je stvar da je ekipa iz portala Plus Online poklonila kompletnu video dokumentaciju koju su objavljivali na Portalu Plus online od početka uređenja ovog parka. Rekli su da žele da ovo ostane kao autentični dokaz za generacije. Dokumentacija sadrži više od tri sata video materijala sa preko 90 različitih video snimaka i sve to je montirano na 2o diskova.

Pogledajte kako izgleda park:

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login