Bokseri iz Prokuplja

OSTALI SPORTOVI  
Bokseri iz Prokuplja

SJAJNE VESTI IZ PROKUPLJA

Kada se setimo boksera i bokserskih klubova bivše Jugoslavije misli nam odlutaju i u Prokuplje. Njihov bokserski klub je uvek bio u vrhu Jugoslovenske bokserske lige, a bokseri ovog kluba bili su okosnica reprezentacije.
Pomenućemo samo neke Bratislav Ristić Ćure, Fazlija Šaćirović, braća Ališanović, Vladimir Milenković Pulje i drugi. Tada je boks bio jedan od vodećih sportova jer su naši borci ove „plemenite veštine“ donosili medalje sa svih međunarodnih takmičenja. Borilo se svim srcem i za klub i za reprezentaciju, u ringu nije bilo odstupanja do poslednjeg zvuka gonga.

Fazlija Šaćirović u svojoj karijeri ima titulu vicešampiona sveta, bio je petostruki prvak Jugoslavije, učestvovao je na na Olimpijskim igrama, osvajač medalje na Mediteranskim igrama.
Bratislav Ristić Ćure uspeo je tri puta da ponese trofej „Zlatne rukavica“, postao je vicešampion sveta i Evrope, a takođe i prvak Balkana. Sedam puta se okitio naslovom prvaka Jugoslavije, učestvovao je na Olimpijskim i Mediteranskim igrama i osvajač svih medalja u našoj zemlji.

I sada kada uđete u prostorije ovog kluba ugledaćete zid prepun plaketa kao i slika šampionskih generacija. Sve vas to vraća na stare staze slave koje su napravili velikani boksa iz Prokuplja. Tu su i portreti Fazlije Šaćirovića i Bratislava Ristića sa visoko podignutim peharima, koji su u to vreme vladali u svojim kategorijama. Tu su i crno-bele sad već izbledele fotografije sa finala svetskih i evropskih šampionata.
Sve je to prošlost, ali danas je situacija je potpuno drugačija. Mnogi se od nas zapitamo da li još uvek ima talenata koji se bave boksom ili je sve to ušlo u sivilo ovog društva. U eri današnjice kada deca vreme provode kraj kompjutera ili po kafićima, kada počinju da koriste drogu, velikani ovog sporta su odlučili da im pomognu.
Krenuli su u još jednu borbu ovoga puta, istina ne u ringu, ali da otrgnu boks iz zaborava.
Takav je i Bratislav Ristić Ćure koji živi u Prokuplju i koji je odlučio je da pokuša da vrati boks na stare staze. Pokušaće da „pokupi“ talentovanu decu sa ulica i iz kafića da ih odvede u klub i da oni zavole ovu „plemenitu veštinu“. Spreman je Ćure na volonerski rad, bez naplaćivanja članarine, samo da ih privuče da treniraju. A onaj ko zavoli boks teško odustaje.

Svi smo svesni da se do uspeha dolazi kroz takmičenja kakva su nekada bila. Imali smo Boksersku ligu jednu od najjačih u Evropi gde su se bokseri „kalili“, sticali neophodnu rutinu i iskustvo koji su temelj za velike uspehe. Danas toga nema, da li zbog nezainteresovanosti ili pak zbog nedostatku novca, tek se održi po neki revijalni turnir. A priznaćemo da su i pored velikog talenta neophodni kvalitetni mečevi da bi se ostvario veliki rezultat.

Nadamo se da će to shvatiti u Bokserskim savezima regije i ponovo oformiti jednu kvalitetnu boksersku ligu.
Jer samo tako možemo doći do velikih boraca i ponovo vratiti boks na zasluženo mesto.

Pogledajte neke detalje iz karijere boksera Bratislava Ristića:

BRAVO ĆURE I SVI PLEMENITI LJUDI!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login