Otvoren konkurs za nagradu „Branko Miljković“

DOGAĐAJI, KNJIŽEVNOST  
Otvoren konkurs za nagradu „Branko Miljković“

SJAJNE VESTI

U čast jednog od najvećih pesnika sa prostora bivše Jugoslavije, od 1971. godine, ustanovljena je nagrada „Branko Miljković“. Ova nagrada se dodeljuje za najbolju knjigu pesama pisanu na srpskom jeziku.
Kao i prethodnih godina i ove je otvoren konkurs za dodelu ove nagrade. Ovo je 45. po redu nagrada, a pravo učešća imaju, kao i svake godine, srpski izdavači i književnici.
Svi koji žele da učestvuju na konkursu su obavezni da najkasnije do 1. decembra 2015. godine da Niškom kulturnom centru pošalju tri primerka, po prvi put objavljenih knjiga poezije.

Iz organizacije NKC-a obaveštavaju da u konkurenciju za nagradu neće uzimati ponovljena izdanja, ili izdanja koja su objavljena ranijih godina, kao ni izbori iz poezije i antologije.
Ovogodišnji žiri će biti u sastavu: Tomislav Marinković poznati književnik iz Šapca, književni kritičar i istoričar književnosti iz Novog Sada Dragana V. Todoreskov i Jelena S. Mladenović doktorantkinja filologije iz Niša.

Žiri ima u planu da ime dobitnika nagrade „Branko Miljković“ objavi na dan rođenja ovog pesnika 29. januara 2016. godine. Nagrada će biti uručena u februaru 2016. godine na svečanosti koja će biti upriličena tog dana.

Izdavači knjige mogu slati na adresu:
Niški kulturni centar
Stanoja Bunuševca bb
Niš 18000
sa naznakom: za nagradu „Branko Miljković“
Detaljnije informacije se mogu dobiti na telefon 018/595055 ili putem mejla goran.stankovic@nkc.org.rs.

Pesnik Branko Miljković rođen je u Nišu 29. januara 1934. godine, gde završava osnovnu školu. Upisuje se u Prvu nišku gimnaziju „Stevan Sremac“. Po okončanju školovanja u gimnaziji putevi ga  vode u Beograd, gde se 1953. godine upisuje na studije filozofije na Filozofskom fakultetu. Sa uspehom ga završava i diplomira 1957. godine. Uspeo je da, sa osamnaest godina, objavi svoju prvu pesmu u beogradskom listu „Zapisi“.
Bio je zaljubljenik u poeziju pa je svoju prvu zbirku pesama „Uzalud je budim“ objavio 1956. godine. Doživljava veliki uspeh i kod publike i kod kritičara, i to mu daje volju za dalji rad. Usledile su zbirke pesama:
– „Smrću protiv smrti“ koju izdaje zajedno sa Blažom Šćepanovićem 1959. godine
– „Poreklo nade“ izdata 1960. godine
– „Vatra i ništa“ iste 1960. godine
– „Krv koja svetli“ izdata 1961. godine.

Njegova dela su svrstana u sam vrh srpske poezije pa mu je dodeljena Oktobarska nagrada Beograda 1960.godine, za zbirku „Vatra i ništa“. Po ovom delu snimljen je i igrano-dokumentarni film 1995. godine, u sećanje na velikog pesnika.

Svoj život je tragično okončao u Zagrebu u noći između 11. i 12. februara 1961. godine.

Godine 1971, povodom desetogodišnjice pesnikove smrti,

Na obeležavanju desetogodišnjice pesnikove smrti, muzeju u Nišu, njegovi roditelji, Marija i Gligorije i brat Dragiša, poklonili su sačuvanu zaostavštinu: lične predmete, odeću, dokumenta, fotografije, rukopise, nameštaj iz roditeljske kuće u Nišu i Beogradu, prepisku, ličnu biblioteku sa oko 400 knjiga i časopisa i bogatu hemeroteku sa isečcima pesnikovih objavljenih radova i drugih tekstova iz novina i časopisa. Zaostavštini pripada 1649 predmeta.
Godine 2011. organizovana je velika izložba njegovih ličnih stvari u Nišu i Beogradu.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login