Završen 20. Jugoslovenski pozorišni festival

POZORIŠTE  
Završen 20. Jugoslovenski pozorišni festival

SJAJNE VESTI IZ UŽICA

Završen je 20. Jugoslovenski pozorišni festival „Festival bez prevoda“, na kome su posetioci mogli uživati gledajući sedam pozorišnih predstava iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

Grad Užice je sa zadovoljstvom ugostio sve učesnike i goste JPF iz zemlje i regiona. Posetioci su imali priliku da pogledaju mnogo kvalitetne predstave, a po završetku nisu štedeli dlanove. Opšta ocena da je JPF opravdao svoje postojanje i uspeo se zadržati u rangu među najboljim festivalima u zemlji.
Po mišljenju žirija ubedljivi pobednik je „Kazimir i Karolina“ u izvođenju glumaca iz Ateljea 212 kome je pripalo šest od devet nagrada ardaliona.

„Festival je za dvadeset godina postojanja uspeo da se izbori za status jednog od vodećih pozorišnih festivala u Srbiji i regionu, da opravda aktuelni koncept upoređivanja i dijaloga između pozorišnih poetika u srodnom jezičkom i kulturnom prostoru, da postane mesto susreta i saradnje umetnika regiona, te da izgradi i sačuva vernu publiku“ – mišljenje je žirija.

Stručni žiri festivala činili su:

Ivan Medenica, teatrolog i pozorišni kritičar iz Beograda koji je presedavao žirijem
Zlatko Sviben, pozorišni reditelj iz Zagreba,
Tatjana Dadić Dinulović, teoretičar scenskog dizajna iz Beograda,
Mia David, arhitekta i scenograf iz Beograda i
Aleksandar Pejaković, pozorišni reditelj iz Banje Luke.

Atelje 212 iz Beograda za izvođenje predstave „Kazimir i Karolina“ odnela je sledeće nagrade:
– za najbolju predstavu
– za najbolju režiju – Snežani Trišić
– za najbolju žensku ulogu su podelile dve glumice: Jelena Đokić koja je igrala ulogu Karoline i Katarina Žutić za uloge Erna
– za najbolju mušku ulogu pripala je glumcu Nebojši Iliću koji je fenomenalno odigrao ulogu Šircingera u istoimenoj predstavi.
– za najbolju scenografiju otišla je u ruke Darka Nedeljkovića za upečatljiv i dosledan scenski izraz
– za najbolju kostimografiju dodeljena je Maji Mirković za izradu kostima koji su korišteni u predstavi

Ostale nagrade:
– Nagrada za epizodnu ulogu pripada Vedranu Živoliću za ulogu Hemona u predstavi „Radni naslov Antigona“ koju je izvelo Zagrebačko kazalište mladih. Tu odluku žiri je doneo jednoglasno.
– Nagrada mladi glumac/glumica i nagrada Politike „Avdo Mujčinović“, otišla je u ruke Jovane Gavrilović za ulogu Eve u predstavi „RAZBIJENI KRČAG“ u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Tu odluku stručni žiri je doneo većinom glasova.
– Specijalna nagrada za scenski dizajn pripala je autorskom timu predstave „Životinjska farma“ Hrvatskog narodnog kazališta, Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Do sledeće godine i novog susreta na JPF želimo vam da uživate u drugim pozorišnim predstavama.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login